Bábelőadás kicsiknek és nagyoknak

facebook megosztás

Bemutatták A medve és a macska című bábjátékot szerdán a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A magyar népmese történetét feldolgozó színpadi adaptáció nem csak a legkisebbeknek, de az idősebb korosztálynak is tanulságos lehet.

Több mint 10 éve van jelen a műfajban Tárnok Marica, a Marica Produkció művészeti vezetője. A gyerekeknek szóló előadásai országszerte népszerűnek számítanak. A medve és a macska történetének színpadra vételekor figyeltek arra, hogy az előadás ne csak megnevettesse, de el is gondolkodtassa a nézőtéren ülőket. A népmeséket különösképpen úgy alkották meg, hogy minden korosztály levonhasson belőlük valamiféle tanulságot, persze ez életkortól függően változik - fogalmazott Tárnok Marica.

- Minden szint akkor nyílik meg, amikor arra érettek vagyunk. Ezért nem kell félni a sárkánytól, a boszorkányos mesékről, meg a levágott fejes történetektől. Egy gyerek pontosan annyit fog ebből elfogadni, amennyit ő ért. Egy szülőnek ez teljesen mást fog mondani, és teljesen más rétegek nyílnak meg. Mondjuk ehhez kell egy olyan szándék, hogy eljövök, megnézem és együtt élvezem azt a dolgot, amit a gyerekem lát, ez nagyon fontos, a közös élmény – fogalmazott Tárnok Marica, a Marica Produkció művészeti vezetője. 

A művészeti vezető hozzátette, ugyan a gyerekek a bábelőadásokba jobban bele tudják élni magukat, mintha élőszereplős történetet látnának, mégis szükséges, hogy egy kis interaktivitás segítségével belevonják őket a darabba.

bábelőadás

- Mindig van egy olyan rész, és most is úgy fogjuk kezdeni, mert én ebben hiszek, hogy muszáj, hogy a néző is megérkezzen. Még nincs itt. És ez a fajta kommunikáció, amit mi csinálunk, főleg a tárgyas animáció, ahhoz időre van szükség, hogy megértsék. Például, hogy egy konzervdoboz át fog alakulni koronává vagy házzá vagy csigabigává. Ehhez idő kell. Ezt a pici időt én mindig megadom az előadások elején, bevonom őket, a fantáziájukat, és amikor egyszer csak észrevétlenül benn vagyunk már a mesében, és onnantól már nem kérdés, hogy mi miért az - tette hozzá Tárnok Marica, a Marica Produkció művészeti vezetője.

Az előadást legközelebb decemberben, a budapesti és környéki művelődési házakban láthatja a közönség.

 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.