Az isonzói csata és a kanizsai honvédek

facebook megosztás

A magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájával foglalkozó előadással zárult a Hadak útján programsorozat őszi féléve. Pintér Tamás levéltáros prezentációjában a nagykanizsai honvédek szerepét mutatta be az isonzói csatákban.

előadás

A Kanizsa Tv tudósítása a képre kattintva érhető el.

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke évek óta foglalkozik az isonzói csatákkal, a 20. honvéd gyalogezred történetét azonban csak nemrég kezdte el tanulmányozni. A 41. hadosztály hadtestét alkotó egységben főként kanizsai és dél-zalai honvédek harcoltak 1916-tól mintegy egy éven keresztül, és a folyó melletti 10. és 11. csatában vettek részt. A harcokban a Monarchia mintegy 500 ezer embert veszített. A prezentációban a katonák személyes történetei is szerepet kaptak, valamint az eseményeket kronológiailag is áttekintette a szakember. Kiemelt rész volt 1917. szeptember 4-i történés, amikor a hadsereg az első világháború legnagyobb veszteségét szenvedte el.

- Az ezred az állományát meghaladó létszámban szenvedett veszteséget. Nem mindenki halott volt ezek közül, hanem sebesültek, eltűntek, betegek. Csaknem 3000 fő volt az itteni időszaknak a vesztesége, és csak szeptember 4-én szinte az egész ezrednek csaknem a 70 százaléka odaveszett a csatában – fogalmazott Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az előadás kiegészítőprogramjaként Gredics Péter korhű relikviagyűjteményét tekinthették meg az érdeklődők. A gyűjtő számos, az 1910-es évekből származó, hatástalanított fegyvert mutatott be, amely típusokat az isonzói csatákban is bevetették.

- Próbálok vinni olyan fegyvert, ami nagyon jó állapotban van, ilyenek például a felső fegyverek. Az alsó, amiről kérdeztek is, az ugyanolyan, mint a jó állapotú, csak egy ásott darab. Ez azért kell, hogy meglegyen a kontraszt egy jó állapotú és egy ásott darab között, hogy lássák a különbséget arról, hogy mi honnan került elő és milyen állapotban – mondta Gredics Péter gyűjtő. 

A Hadak útján előadás-sorozat a tervek szerint tavasszal folytatódik a Halis István Városi Könyvtárban.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.