A matematika legfontosabb alapjai

facebook megosztás

Ingyenes szakkörökre várja a nagykanizsai diákokat a Matematikai Tehetségekért Alapítvány. A Pannon Egyetem kollégiumában tartott foglalkozásokhoz év közben is csatlakozhatnak a tanulók.

oktatás

A Kanizsa Tv tudósítása a képre kattintva érhető el.

Az idén 30 éves alapítványnál kiemelt szerepet szánnak annak, hogy a fiatalok minél előbb megismerkedjenek a matematika alapjaival. A szeptemberben kezdődő foglalkozássorozatra nemcsak azokat a gyerekeket várják, akik kiemelten teljesítenek a tárgyból, a lehetőség bárki előtt nyitva áll. A szakkörökre 8-10 fős minimumlétszámot hirdettek, az érdeklődés meglehetősen eltérő: az ötödikeseknél 22 diák vett részt az első órán, a hetedikeseknél viszont a kevés érdeklődő miatt nem tudták elindítani a kurzust. A tantárgyi alapok segítése mellett, a jövő megalapozása is célja a kezdeményezésnek.

- Gyorsan kialakul a matematika a gyerekekben és középiskolás korra eljutnak oda, hogy már látja valaki, hogy a másik esetleg mennyivel többet tud és nem is mer ilyen irányba továbbmenni. Tizennégy évig igazgatóhelyettes is voltam és azt kell mondjam, hogy a továbbtanulási lehetőségeknél – ha azt vesszük, hogy hány egyetemistát vesznek fel – a helyek 70 százalékánál kell matematika. Vagy azt tanítják nekik vagy alkalmazás szinten tanítják, mert tudniuk kell – fogalmazott Pintér Ferenc, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány elnöke. 

A negyedik évfolyamon összesen tizenhárman jelentkeztek a szakkör indulásánál. A szervezők idén próbáltak általános iskolai pedagógusokat is bevonni a kezdeményezésükbe. Bonczek Beatrix igyekszik játékos módon, gondolkodtató feladatokkal megszerettetni a gyerekekkel a matematikát.

- Próbálom a logikai gondolkodásukat fejleszteni, aztán különféle problémahelyzetekkel a problémamegoldó gondolkodásukat is. Illetve az a legfontosabb, hogy a matematika iránti szeretetüket elmélyítsük és megtartsuk – mondta Bonczek Beatrix, a Kőrösi Csoma Sándor-Péterfi Sándor Általános Iskola pedagógusa. 

A pedagógusok az alsósoknak 45, a felsősöknek 90 perces foglalkozásokat tartanak a PEN kollégiumában.

 

K.T. 

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.