A kertekben ilyenkor sem áll meg az élet

facebook megosztás

Az őszi munkák és a borkezelés fontosságáról tartott előadást Varga József hétfőn este a HSMK-ban. A Kertbarát Klub eseményén a növényvédelmi szakember számos jó tanáccsal látta el a közönséget.

A Kertbarát Klub programjainak állandó résztvevője Varga József. Az elismert szakember szerint érdemes az ősz végén elvégezni a talajelőkészítési munkálatokat és ültetni, mert számos olyan mag van, amelyet ilyenkor kell a földbe elvetni. Ilyenek például a spenót és az őszi saláta és a dughagyma is alkalmazkodni tud a körülményekhez.

- A cukorborsó ilyenkor 8-10 centis átlagban ilyenkor az is áttelel. Ahogy jön a jó idő, februárban lehet lesz olyan jó idő, hogy ezek elkezdenek nőni 8-10 foknál. Akkor még a kertben nem tudunk rámenni, hogy tavaszi vetést csináljunk a hóolvadás, sok eső és sár miatt. Az őszi vetést, amikor lehet, akkor én szorgalmazom – fogalmazott Varga József növényvédelmi szakember.

Varga gazda célja, hogy ezekkel az előadásokkal is minél több embert ösztönözzön arra, hogy vessen ősszel, mert szerinte üzlete vendégkörének csak elhanyagolható része végez ilyenkor kerti munkákat. 

- Sajnos sokan nem tudják a földet megművelni. Arra panaszkodnak, hogy „ületnék, de nem jött a szántó” vagy „bent van ez és az a növényem, még nem forgatjuk meg a földet”. Mondhatom a vásárlóknak csak olyan 10 százaléka, akik őszi dolgokkal foglalkoznak - Varga József.

A szakember kiemelte az ilyenkor elvetett zöldségeket akár már májusban le lehet szedni a kerttulajdonosoknak. Varga gazdával bővebb beszélgetést láthatnak mai Napi Kanizsa című magazinműsorunkban.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.