A horgászsport, a halfogás élményét kívánjuk biztosítani…

facebook megosztás

Nagykanizsának 4500 bejegyzett horgásza és 5 horgászegyesülete van. Szinte nincs is olyan család a városban, ahol ne lenne horgász. A Zrínyi, a Szúnyog, az Egyesült Izzó, a Kőolajipari Dolgozók és a Vasutas Horgászegyesületek a Magyar Országos Horgász Szövetséghez (MOHOSZ) tartoznak. Tevékenységükről, a Zrínyi Horgászegyesület elnöke, egyben a MOHOSZ hivatásos halőre, valamint Simon Barnabás alelnök, hivatásos halőr osztotta meg lapunkkal a gondolatait.

- A helyi horgászegyesületek azzal a céllal keresték meg az országos szövetséget, hogy a Csónakázó-tó halgazdálkodási jogát haszonbérleti szerződés keretében szerezze meg a várostól – jegyezte meg elöljáróban Szépligeti Ferenc. – A halgazdálkodást 2021-től vette át a szövetség a tavon. Az önkormányzattal kötött haszonbérleti szerződésben rögzítették, hogy létrehoz és működtet egy konzultációs fórumot, amelyben minden helyi egyesület képviselteti magát.

Minden évben egy alkalommal találkoznak, ahol a helyi horgászegyesületek, a tulajdonos önkormányzat, valamint a Csónakázó-tó környezetének kezelője, a VIA Kanizsa Zrt. jelen van. Ez alkalommal alkotják meg közösen a horgászrendet, megbeszélik az éves elvégzett feladatokat és a következő évi tervet. Betekintést kapnak pénzügyi tekintetben is a folyamatba, hiszen a szövetség gazdálkodása teljesen átlátható.

- Milyen változást tapasztaltak az elmúlt 3 évben?  

- A szövetség egy főállású, valamint megbízási szerződéssel egy hivatásos halőrt alkalmaz, és a halgazdálkodáshoz szükséges minden tárgyi eszközt biztosít a dolgozóinak. Van utánfutó, fűkasza, magassági gazvágó, aggregátor, vízforgató, oxigénszintmérő és halőri egyenruha. Nagy előrelépést jelentett a tó és a haltelepítések tekintetében is a szövetség megjelenése, hiszen minden évben el tudjuk érni a 11 tonnát a telepítés összességét nézve. Az ezt megelőző években ilyen nem volt. Jelentős a versenysport, és számtalan horgászversenyt szerveznek a helyi egyesületek. Nyáron horgásztábor várja a gyerekeket, a gyereknapon pedig horgászverseny.

Taglétszámát tekintve a MOHOSZ a legnagyobb civil szerveződés az országban, és ez Nagykanizsán sincs máshogy. Sokan megismerték országos szinten is a tavat, hiszen regionális és országos bajnokságok helyszíne is volt a tó 2023-ban. A halőrök a munkájuk során messzebbről érkező horgászokkal is találkozhatnak, és nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt időszakban Nagykanizsa felkerült az országos horgászturisztikai térképre – újságolja a jó hírt az elnök. – A tónak vannak parkszerű partszakaszai, akinek az az igénye, szinte golfpálya minőségű gyepet találhat itt. Sok emberben még él a romantika iránti igény, és akik szeretnének a város zajától elvonulva horgászni, a tó északi, kevésbé látogatott részén kellemes órákat tölthetnek el. Van a tónak előtározó tava, ami a jövő évben kerül vissza a horgásztó vérkeringésébe, és szintén ezt a funkciót tölti majd be. A horgászok alapvetően azokat a partszakaszokat kedvelik, látogatják szívesen, amelyek könnyen megközelíthetők autóval – tette hozzá.

- Mivel jár a halőri feladat?

- Eléggé összetett a munkánk. Fő feladatunk az okmányellenőrzés, amikor azt vizsgáljuk, hogy van-e érvényes jegye a horgásznak. Ezen kívül felügyeljük a horgászrend betartását, de a vízpart karbantartása, az utak javítása, a 6-8 méteres partövi területek kaszálása is hozzánk tartozik. Jó kapcsolatot építettünk ki a Via-val, segítjük egymás munkáját.  

- Vannak olyan horgászok is, akik túl szigorúnak tartják a méretkorlátozást.

- A horgászsport, a halfogás élményét kívánjuk a horgászoknak biztosítani, szabályzott mértékű halelvitel mellett. A horgászrend kellően megengedő, hiszen 30 db méretkorlátozással védett halat vihetnek el egy évben. Ez nem kevés – hangsúlyozta. Önmagát nem reprodukálja ez a halállomány, és néhány halfajt kivéve minden halat teherautóról kell betelepíteni. Például a prioritást élvező pontyot is úgy kell ideszállítani teherautón. A halgazdálkodó szervezet területi horgászjegyek értékesítéséből finanszírozza a halgazdálkodás költségeit.

A halőrök természetesen szeretnek horgászni is. Szépligeti Ferenc 11 évesen fogott horgászbotot a kezébe, és ez a sportszenvedély már élethosszig kitart nála. Simon Barnabás 13 éves korában kezdett el pecázni, amikor a szomszédjuk elhívta egy alkalommal, és azóta itt is ragadt. Amióta a MOHOSZ lett a halgazdálkodó, itt látja el a halőri feladatokat.

November hónapban ül össze Nagykanizsán a konzultációs fórum, ahol az egyesületek képviselőinek javaslatai eljutnak a döntéshozók felé.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2023. november 15-ei számában)

Horgászsport

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.