Táncban, dalban, mondókában gazdag órák

facebook megosztás

Közös tánccal ünnepelték a népi játék napját hétfőn reggel a Piarista-Iskola alsó tagozatosai. Az intézményben első alkalommal tartottak rendezvényt ebből az apropóból.

Hat éve rendezik meg minden októberben a népi játék napját, a kezdeményezéshez idén mintegy 800 intézmény csatlakozott. Tóth Marianna a jelenlegi tanévben kezdte el tanítani a néptáncot a Piarista-Iskolában és szerette volna, ha ezt a jeles napot az intézményben is megünneplik. Felvetését több kollégája is támogatta. A pedagógus úgy fogalmazott, igyekszik tovább vinni a tradíciót és táncban, dalban, mondókákban gazdag órákat tartani a gyermekeknek.

- A mi gyerekeink ha tabletet adnak a kezükbe, akkor tableten fognak játszani, ha népi játékot adunk, mint kapaszkodót, akkor azzal játszanak. Három kedves tanítótársam rögtön a jó ügy mellé állt, és énekórákon is vállalták azt, hogy besegítenek és tanítják a dalokat. Azt szeretném ehhez hozzátenni, hogy éppen úgy, mint egy anyák napja, a gyereknap, a pedagógusnap vagy a gyerek által kedvelt állatok világnapja nagyon szomorú lenne, ha csak azon a napon szólna az ünnepeltről - mondta Tóth Marianna.

Az „Így tedd rá” pedagógiai módszertan alapján létrehozott népi játék napja lényege a hagyományok megismertetése mellett, hogy a kisiskolásokban az összetartozást erősítsék. Emiatt valamennyi iskolában ugyanazokat a dalokat, táncokat tanították be a tanárok. A piaristáknál az első négy évfolyamnak tartanak néptáncoktatást, a gyerekek szívesen vesznek részt a különböző érdekes feladatokban.

- Olyat játszunk, hogy színeket mond a Mariann néni és ha pink, akkor csöndben kell lenni, ha kék akkor párba kell állni és ilyeneket például – emelte ki Maresch Laura tanuló.

Tóth Marianna stábunknak elmondta, igyekszik a jeles napokra különböző koreográfiákat betanítani az alsósoknak, a következő ilyen esemény a november közepi Márton-nap lesz.

K.T.

(Borítókép: Kaniza TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.