"Optimizmus nélkül igazi pedagógus el sem képzelhető..."

facebook megosztás

Három pedagógusgenerációt köszöntöttek szerdán a Medgyaszay Házban. Az eseményen a pályakezdő, a nyugállományba vonuló és a díszdiplomás tanítókat, tanárokat ünnepelték.

A pedagógusok fontos szerepet játszanak mindannyiunk életében. Munkájuk során nem csak tananyagot, tudást adnak át, hanem odafigyelést, emberséget, életre szóló útravalót, emberi példát, miközben közösséget is építenek – hangzott el az ünnepségen. A több generációt megtisztelő eseményen elsőként Balogh László, Nagykanizsa polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

- Tanárként az a hivatásunk, hogy átvéve a szülőktől, vezessük a gyermeket, amíg ő biztos léptekkel elindul saját céljai felé. Ezen fontos átmeneti létszakaszon van dolgunk és felelősségünk. Feladatunk, erkölcsi út és példamutatásunk. Hogy a gyermekből felnőtt legyen. Döntésképes, felelősséget vállalni tudó, közösségi ember – mondta Balogh László polgármester.

A pályakezdő pedagógusok – idén összesen 16-an – ezen az ünnepségen tették le esküjüket. Az eskütétel után a nyugállományba vonulókat köszöntötték. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum, a Nagykanizsa Központi Óvoda, a Piarista-iskola és a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai kaptak oklevelet, majd az általános iskolákból és gimnáziumokból nyugdíjba menő pedagógusoktól köszönt el Magyar Ferenc, a tankerület igazgatója.

- Optimizmus nélkül igazi pedagógus el sem képzelhető. Ma igazi pedagógusokat köszöntünk, akiknek életútja igazolja a klebelsbergi tételmondatot, hiszen pályájuk minden nehézségével, kihívásaival együtt vagy inkább mindazok ellenére megmaradtak hivatásukban, és sok-sok gyermek boldogulását alapozták meg – hangsúlyozta Magyar Ferenc.

A szerdai ünnepségen adták át az arany, gyémánt, vas és rubin díszdiplomákat. A jubileumot ünneplők közül többen, egészségi állapotuk miatt, nem tudtak részt venni az eseményen. Jelen volt viszont az 1938-ban született Kertész Tamás, aki 1958-ban kapta meg tanítói oklevelét, és egészen 1998-as nyugdíjazásáig dolgozott.

- Nem a pénzért lettem pedagógus. Ennek nagyon érdekes története van. Nagykanizsán a Zrínyi-iskolába jártam, és ott Tornyos Miklós volt az igazgató. Nem tudom, hogy vette észre, hogy én pedagógus legyek. Annyi az emlékezetemben megmaradt, hogy ha értekezlet volt, akkor a 8-ból, a 7-ből kivettek, és ott kellett lennem. Vigyázni a gyerekekre. Tulajdonképpen úgy kezdődött a dolog, anyámat behívatták, és mondták, hogy én pedagógus leszek, és mentem az egerszegi tanítóképzőbe – mondta Kertész Tamás.

A rendezvény végén közös pohárköszöntőre és állófogadásra várták az ünnepelteket.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.