Horvát nemzetiségi jubileum

facebook megosztás

25 évvel ezelőtt a kezdet nem volt egyszerű – emlékezett vissza Proszenyák István Zsolt. A Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: akkor, 1998-ban még nem voltak tisztában a feltételekkel, de az idők során megtanulták azokat a folyamatokat, amiből építkezni tudtak.

 

- Jöttek a saját ötletek, jöttek azok a gondolatok, amik mindig valami erőt, és célt tűztek ki elénk, és kezdődött az egész élete az önkormányzatnak. Aztán ahhoz, hogy az egészből egy jól működő társadalmi szervezet legyen, egy önkormányzat lehessen, ahhoz nyilván minél több embert kellett magunkhoz gyűjteni. A legelső feladatunk az volt, hogy megkeressük a Nagykanizsán élő horvátokat. És talán mi voltunk azok, akik a legjobban meglepődtünk, hogy mennyi embert tudtunk találni – hangsúlyozta Proszenyák István Zsolt.

Az indulás sikere tovább ösztökélte a friss önkormányzatot. Csoportokat szerveztek, amelyek a kultúra nyomvonalán fejtették és fejtik ki ma is tevékenységüket. A 25 éves jubileum alkalmával viszont a jövő és a következő évtizedek feladatai is szóba kerültek.

 

- Az elmúlt évek igazolták, hogy az a munka, amit elvégeztünk, és az az út, amit elindítottunk, az egy jó út, hiszen a mai nap is látszik majd a programunkban, hogy a csoportokban rengeteg a fiatal. Tehát azért el lehet mondani, hogy mindkét tamburazenekarunkban fiatalok vannak, és úgy gondolom, ez a jövő kép – mondta az elnök.

A jubileumi ünnepségen, a kanizsai horvát kórus mellett, a már említett két tamburazenekar szórakoztatta a közönséget.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.