FÉNY a könyvtárban

facebook megosztás

Mozgáskorlátozottak számára tartottak nyílt napot szombaton a Halis István Városi Könyvtárban. A programon a fogyatékkal élők kreativitását hangsúlyozták, de olyan cégek is bemutatkoztak, akiknek a termékeivel megkönnyíthetőek az arra rászorulók hétköznapjai.

A Fogyatékkal Élők Nyílt Napján, vagyis a FÉNY Napon több alkotó is bemutatkozott a könyvtárban, akik kézműves termékeket készítenek. A szervezők ezzel is igyekeztek hangsúlyozni, hogy a hátrányos helyzetű emberek sok területen lehetnek tehetségesebbek az átlagnál. Kardos Ferenc, a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa és Vidéke Egyesület elnöke elmondta, azt szeretnék megmutatni, hogy az ilyen helyzetben lévők sem érnek kevesebbet az embertársaiknál.

– Sok kiszolgáltatottságos helyzet van a fogyatékkal élők számára. A SNI-sek például néha rezegnek, mint a nyárfalevél, szegénykéim és őket alkoholistának meg mindennek nézték már az utcán néha napján. Sajnos az előítéletek annyira benne élnek a társadalomban, hogy az vagy túl sajnálatot vagy pedig egyfajta nem egyenrangúságot mutat be, és ez látható, ez tapasztalható is, és ezt érzékelik a sérültek – hangsúlyozta Kardos Ferenc.

Szombati rendezvény mindezek lelki segítését is hivatott segíteni, de a mindennapi élet könnyítését is szolgálta. Kércsi Miklós a mozgáskorlátozottak számára készült kerekesszékekről tartott előadást az érdeklődőknek. Kiemelte, az eszköz több szempontból is korszakalkotónak számít.

– A visszajelzések alapján, mivel már nagyon sok ember használ ilyen eszközt, a mindennapi életben tudja beltéren, kültéren használni. Az utazásai során, hogyha orvoshoz kell menni, gyógyszertárba, bevásárolni vagy a családdal egy kirándulásra elmennek, akkor ez nagymértékben tehermentesíti a családtagokat, mert nem kell tolni azokat a családtagokat, hanem önállóan tudnak mozogni. Ha ő szeretne egy szobrot megnézni akár egy kiállításon vagy egy festményt, akkor nem kell megkérni mást, hogy azt szeretném megnézni, oda szeretnék menni, hanem akkor önállóan ezt a tevékenységet el tudja végezni – mondta Kércsi Miklós.

Kércsi Miklós hozzátette, külföldön hosszú ideje elérhetőek ezek az eszközök, de úgy gondolja, a Magyarországon élők is megérdemlik, hogy olyan kerekesszéket használjanak, amelyekkel megkönnyíthetik a hétköznapjaikat.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.