Deák lelke bennünk, tudományos konferencia a Zalaegerszegi Törvényszéken

facebook megosztás

Hangzott el a fenti idézet azon a tudományos konferencián, amelyet „Szokatlan hódolat ez…” Deák és kortársai címmel 2023. október 18-án tartottak a Zalaegerszegi Törvényszéken.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára, a Zalaegerszegi Törvényszék és a Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezete közös szervezésében zajló rendezvény helyszínét a Zalaegerszegi Törvényszék biztosította, ahol egykor maga Deák Ferenc is dolgozott. A konferencia apropóját az adta, hogy a 19. századi magyar történelem egyik legnagyobb alakja 1803. október 17. napján, idén 220. éve született Söjtörön.

A szervezők fontosnak tartják a „haza bölcse” emlékének megőrzését, szellemiségének fenntartását, eszmei örökségének ápolását, s a konferencia is ennek tükrében szerveződött, amelynek levezető elnöke dr. Gyimesi Endre, ny. címzetes levéltár-igazgató volt.

A rendezvényt dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta Deák Ferenc és a konferenciának helyt adó patinás épület kapcsolatát, hiszen a volt igazságügyi miniszter e falak között kezdte meg politikai pályafutását. Ezután Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében a városhoz köthető történelmi események és személyiségek emlékének ápolását emelte ki. A konferencián jogtörténeti és történelmi előadások hangzottak el, többek között hallhattunk a Deák család 19. századi örökösödési peréről, Deák szerepéről Wesselényi Miklós védelmében, de arról is, miként vett részt Deák a 1838. évi pesti árvízkárosultak megsegítésében.  A hallgatóság bepillantás nyert abba is, hogy a „haza bölcse” milyen kapcsolatban állt Széll Kálmánnal, Kölcsey Ferenccel vagy az Andrássy kormánnyal.

A rendezvény megvalósítását több szervezet is támogatta anyagilag, többek között az Országos Bírósági Hivatal a Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat révén.

Az elhangzott előadásokat – csakúgy, mint a 10 évvel ezelőtt tartott Deák és a nők című konferencia esetében – tanulmánykötetben ismerheti meg majd a nagyközönség.

A jubileumhoz kötődően a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke és a Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezetének elnöke, dr. Szabó Ernő Csaba koszorút helyezett el a Ráth-pályázat támogatásával tavaly elkészült ifjú Deák szobránál – tájékoztatta lapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit bíró, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.