Angol-magyar két tannyelvű képzés indul a BLG-ben

facebook megosztás

Angol-magyar két tannyelvű képzés indul a Batthyány Lajos Gimnáziumban a 2024/25-ös tanévtől. Györek László intézményvezető elmondta, ez a képzés olyan nyelvi tudáshoz juttathatja a diákokat, ami nagy előnnyel járhat a munkaerőpiac és az élet bármely területén.

Az intézményben mindig is nagy figyelmet fordítottak a minőségi nyelvoktatásra, ami eddig főként a specifikus osztályokban csúcsosodott ki. Györek László szerint a nyelvtudás mára nélkülözhetetlenné vált, akár a magánéletben, akár a munkaerőpiacon. Az intézményvezető kiemelte, az angol nyelvre már nem is tantárgyként, sokkal inkább olyan készségként kell gondolnunk, amire mindenkinek szüksége van. A jövőre induló képzés hiánypótló lesz a kanizsai és környékbeli középiskolákban.

– Én úgy gondolom, hogy a környéken mivel nem volt eddig két tannyelvű képzés, Zalaegerszegen van ugye legközelebb hozzánk, mindenféleképpen nagy érdeklődésre számítunk. Egyenlőre egy osztállyal indulunk, ez valószínűleg meg is telik tudni vágyó gyerekekkel. Azt gondolom, hogy a közeljövőben ez egyre népszerűbb lesz, hiszen ahogy a világ globalizálódik, úgy az angol nyelv szerepe is egyre erősödni fog – mondta Györek László, a Batthyány Lajos Gimnázium intézményvezetője.

A programban három kijelölt tantárgy szerepel, a történelem, a biológia és a célnyelvi civilizáció. Földi Gábor igazgatóhelyettes elmondta, sokan nem tudják a különbséget a nyelvi és a két tannyelvű osztályok között, pedig korántsem ugyanarról van szó. Míg előbbiben az idegen nyelvi kompetencia elmélyítése a cél, addig a jövőre induló képzés másra fókuszál. 

– Valójában egy magas szintű, általános gimnáziumi képzést szeretnénk biztosítani, azzal együtt, hogy biztosítunk hozzá egy olyan magas szintű és a gyakorlatban használható angol nyelvi szintet, ami csaknem készségszerűen áll a gyerekek birtokában. A kulcs az valójában az, hogy a gyerekek innen bárhova továbbtanulhatnak. Úgy építettük fel a tantárgyi struktúrát, úgy alakítottuk ki az órahálót, hogy a 11. és a 12. évfolyamon két fakultációt választhatnak a gyerekek, és így lehetőségük nyílik arra, hogy bármilyen irányba továbbtanulhassanak utána – fogalmazott Földi Gábor, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese. 

Az igazgatóhelyettes hozzátette, azok a diákok, akik ilyen osztályban végeznek, már felsőfokú nyelvtudással rendelkeznek, az érettségivel együtt pedig meg is szerezhetik a C1-es nyelvvizsgát. A képzéssel kapcsolatban az érdeklődők információkat kaphatnak az iskola honlapján, az általános iskolákban tartott tájékoztatókon, illetve a november 13-án, a BLG-ben tartott bemutatón. 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.