Tóth Péter Lóránt -„Toldi írójához elküldöm lelkemet”

facebook megosztás

Több éve foglalkozik Petőfi és Arany életével az önmagát versvándorként definiáló előadó, miközben folyamatosan járja a Kárpát-medencét. Estjein szerephez jutnak a poéták levelezései, versei és közös történetei is, amelyekből visszatükröződik, hogy a két barát mennyire eltérő személyiségű volt. Tóth Péter Lóránt úgy fogalmazott, olyanok voltak, mint a tűz és a víz, így a jövő emberének azt üzenheti kapcsolatuk, hogy ne a különbözőségeket, hanem a közös pontokat keressük a másikban.

- Nagyon izgalmasak voltak a levelezések, amik először a kezembe kerültek. Nagyon tetszett kettejüknek azon stílusa, ami két különböző stílus, de mégis arrafelé mutatott, hogy kölcsönös tiszteleten és egymás iránti szereteten alapulva egy olyan világot, olyan országot építsenek ők ketten, ahol mindenkinek van helye – mondta a versvándor.

Tóth Péter Lóránt egyfajta költészeti stand upként is tekint fellépéseire, ahol a korábbi előadásaival kapcsolatos történeteket is szívesen szövi bele monológjaiba. Úgy érzi, szerencsésnek számít, mert azzal foglalkozhat, amivel szeret, vagyis örök érvényű költőzsenik életébe enged betekintést.  

- Az ő kettejük kapcsolata, versei időtállóak az örökkévalóságig. Ők ettől lettek zsenik, mert 200 évvel ezelőtt is értették őket, most is értik, és az, hogy 200 év múlva fogják-e az rajtunk múlik. Én próbálok ebben a 60 percben mindent megtenni azért, hogy ezt a tüzet, ezt a fáklyát tovább lehessen adni a felnőtteknek, fiataloknak, akik ma ide eljönnek – nyilatkozta továbbá Tóth Péter Lóránt.

A Radnóti-díjas versmondó korábban már többször járt Nagykanizsán, mostani előadói estjét viszont először mutatta be a helyi publikumnak.

K.T.

( Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.