Rongálás - bérelhető roller volt az "áldozat"

facebook megosztás

A város több pontján elhelyezett rollereket egy telefonos applikáció segítségével lehet igénybe venni, majd a használatot követően az arra kijelölt helyen kell hagyni. A Kanizsán található eszközök már a kihelyezésük idején sem számítottak újnak, így Pongrácz Tamás szerint nem meglepő az sem, ha a nagy igénybevétel miatt elhasználódnak. Hangsúlyozta, amikor egy-egy roller tönkremegy, újat helyeznek üzembe, azonban szándékos rongálást korábban még nem tapasztaltak.

–  Hogyha a nyaknál törnek el ezek a rollerek, akkor jellemzően ezeket a rollereket már nem helyezzük vissza, ugyanis ezeknek nagyon komoly hegesztésen kellene átesni, teljesen szétbontani, és lényegében nekünk sem hatékony, költséghatékony az, ha azt teljesen újjáépítjük. Ilyenkor szétszedjük ezeket a rollereket, és beépítjük alkatrészként azokba a rollerekbe, amelyek egyébként is használatban vannak – mondta Pongrácz Tamás, területi vezető, Bird Magyarország.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy szándékos rongálás miatt válik használhatatlanná egy roller, a tettest a rendőrség bevonásával igyekeznek felkutatni, és a cselekmény súlyának megfelelően büntetni. Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője elmondta, aki ilyen esetet tapasztal, állampolgári kötelessége azt jelenteni.

– Minden magányszemélyre vonatkozik az abban az esetben, ha éppen bűncselekményt tapasztal vagy lát, a tőle elvárható cselekményt meg kell tennie. Ez alapvető állampolgári kötelesség, hogy bejelentést kell tenni. Az eset körülményeinek a tisztázása érdekében a tőle elvárható dolgot meg kell tenni. Ha ez abból áll, hogy ő mit tapasztalt és mit látott, és ezt el tudja mondani a bejelentés során, az nagyban segíti az eljáró hatóság munkáját – hangsúlyozta Tóth László bűnmegelőzési alosztályvezető.

Jelenleg nincs érvényben az elektromos rollerekre vonatkozó KRESZ-szabályozás, de azokat rendeltetésszerűen használva az ehhez hasonló esetek elkerülhetőek lennének.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.