Ragadd torkon a rákot!

facebook megosztás

Tavaly csatlakozott először az akcióhéthez a nagykanizsai intézmény és akkor is népszerű volt a program. Dúll Gábor és Fehér Attila idén is több száz vizsgálatot végzett el az elmúlt öt napban, hogy megelőzzék a népbetegségnek számító daganatok kialakulását. Fehér Attila szerint ezen betegségeknek egyre nagyobb a kockázata és ez egyértelműen összefügg azzal, hogy a dohányzó és az alkoholt fogyasztó emberek számában is hazánk az élmezőnyben jár.

- Örömmel veszünk benne részt Dúll főorvos úr kollégámmal, a munka dandárját ő végzi, a lebonyolításban, szervezésben én is segítek, illetve a kollégáim. Rendkívül nagy igény van rá, mert nagy jelentősége van, ugyanis a szájüregi garat – gégerákok a top 5-ben vannak Magyarországon jelen pillanatban is. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás terjedése sajnos tovább növeli a rizikófaktorokat, nem beszélve arról – bár ezt kevesen tudják -, de a papilomavírus fertőzések is részben okolhatóak az ilyen rákok kialakulásában – mondta Fehér Attila osztályvezető.

Az akcióhét hétfőn kezdődött és már az első nap délelőtt beteltek a jelentkezési helyek, Fehér Attila szerint ez pozitív tendenciának számít az egészségmegőrzésért vívott harcban. A csatlakozók szerint is fontos a szűrésen való részvétel, Koncz József családjával érkezett a vizsgálatokra.

- Mi azért nem hanyagoljuk el magunkat. Most is bent volt a reklámújságban ez a lehetőség, hogy ingyen lehet megnézetni a torkot, gégét, fület, hát miért ne ragadjam meg az alkalmat, amikor nem kell fizetni –  hangsúlyozta Koncz József.

Az idei szűrési akcióidőszak ma délután zárult a Kanizsai Dorottya Kórházban. A szakemberek remélik, hogy a kampányt a jövő évben is megtartják és részt tud venni benne a helyi intézmény.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.