Percek alatt végzetes lehet

facebook megosztás

Mustgáz esetében szén-dioxidról beszélünk, ami a levegőnél másfélszer nehezebb, színtelen, szagtalan gáz. Önmagában még nem tekinthető mérgezőnek, de nagyobb mennyiségben, lentről felfelelé, kiszorítja a helyiségből a levegőt, ami akár életveszélyes helyzetet is teremthet. Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, a mustgáz okozta oxigénhiányos állapot akár perceken belül végzetes lehet, így egy bajbajutott segítségére siető emberből is könnyen áldozat válhat.

– Nagyon kérünk mindenkit, hogyha ilyen esetet lát, tehát hogyha van egy mustgáz miatt bajba jutott ember, akkor először inkább mindenképpen a 112-es segélyhívószámot tárcsázza, és kérje a tűzoltók segítségét, hiszen ilyen helyiségekbe csak olyan légzőkészülékben lehet lemenni, ami például speciálisan a tűzoltóknak van, és ők ki tudják menteni az adott illetőt – mondta Kósi Zsolt.

 

Több módszer is létezik a mustgáz jelenlétének mérésére. A legegyszerűbb megoldás erre egy szén-dioxid-érzékelő beszerzése, így annak a hangjelzése azonnal figyelmeztet a veszélyre. Benczik Ferenc, a Benczik Pincészet tulajdonosa szerint, a ma is sokak által használt, hagyományos gyertyás módszer is elegendő lehet.

–  Ha a gyertya elalszik, akkor az alsó rétegben nincs oxigén, akkor ott szén-dioxid, tehát mustgáz van a pincében. Minden egyes pincénél, ha lemegy az ember, először ezt kellene ellenőrizni, hogy milyen magasságban nincs levegő, belélegezhető levegő – hangsúlyozta Benczik Ferenc.

A szükséges eszközök mellett nagyon fontos a pince levegőjének állandó cseréje, így akár folyamatos szellőztetéssel is megelőzhető a rosszullét, súlyosabb esetben pedig egy tragédia is elkerülhető.

T.CS.

( Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.