Pálinkás emlékek a Balatoni Múzeumban

facebook megosztás

Pálinkafőző fazekakat és más pálinkás edényeket mutat be egy szeptember 15-én nyíló kamarakiállítás keretében a keszthelyi Balatoni Múzeum.

A Balaton környékén a pálinkafőzés egykor elsősorban őszi-téli tevékenysége volt, melynek jellegzetes tárgyi emlékeit a Balatoni Múzeum néprajzi gyűjteménye őrzi. A kicsepegő párlat gyűjtésére szolgáló pálinkafőző fazekak és egyéb, a pálinka (és más italok) tárolására és kínálására készült fa- és kerámiaedények a 19. század tárgyi világába engednek bepillantást.

A Pálinkás emlékek- Pálinkafőző fazekak és más pálinkás edények a néprajzi gyűjteményben című kamarakiállítás a néprajzi gyűjtemény pálinkához (is) kapcsolódó hétköznapi és reprezentatív tárgyféleségeit mutatja be, melyek egykor természetes tartozékai voltak a Balaton-melléki otthonoknak és szőlőhegyi hajlékoknak.

A kamarakiállítás 2023. szeptember 15-től 2023. december 31-ig tekinthető meg a Néprajzi látványtár földszintjén.

A kiállítás szorosan kapcsolódik a Magyar Géniusz Program keretében támogatott „A házi készítésű gyümölcspárlat kultúrája és értelmezése a Balaton vidékén a 20. század második felétől napjainkig” című pályázathoz – tájékoztat honlapján a Balatoni Múzeum.

Forrás: hirbalaton.hu

(Borítókép: kirandulastippek.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.