Omnibusztól a vasútig - Közlekedéstörténet a VOKE-ban

facebook megosztás

Korábban számos konferenciát bonyolítottak már le a vasutas művelődési házban, ilyen tematikájú eseményt azonban most először rendeztek. Mint azt Kámánné Szép Terézia igazgató kiemelte: a Közlekedéstudományi Egyesület felkérése megtisztelésként érte az intézményvezetést. Kámánné Szép Terézia azt is elmondta, ezek a konferenciák kiemelten fontosak a VOKE identitásának megőrzése és a résztvevők tudástárának bővítése miatt.

- Fontos számunkra, hogy kicsit a kultúraközvetítésből tovább menjünk a tudomány felé. 26 előadást fog hallani a közönség és a közlekedés területén nagyon nagy eredményeket elérő szakemberek előadásában. Szerintem nagyon-nagyon hasznos lesz. Három helyszínen zajlanak az előadások, biztos vagyok abban, hogy mindenki nagyon sok információval fog hazatérni tőlünk – hangsúlyozta az igazgató.

Az első előadásban Kalocsai Péter, habilitált egyetemi docens Nagykanizsa polgárosodás korabeli urbanizációjáról és városi tömegközlekedéséről beszélt. A prezentációból az érdeklődők megtudhatták, hogy városunkban viszonylag hamar beindult a tömegközlekedés, előbb az omnibuszoknak, majd a vasútnak köszönhetően. Kanizsa az I. világháborút megelőzően fontos közlekedési csomópontnak számított az országban.

- Kanizsa fejlődését jól mutatja, hogy 1869-ben Magyarország 131 városa között a 16. helyre tette Keleti Károly, aki a Statisztikai Hivatal vezetője volt és vizsgálta a városhálózatot. A polgári korban már nem volt annyira dinamikus Kanizsának a fejlődése, inkább azt mondanám, hogy egyes városok például Szombathely és Újpest is nagyobb mértékben fejlődtek és ezért hátrébb szorult a magyar városok rangsorában - mondta Kalocsai Péter.

A délelőtti plenáris előadások után 13 és 16 óra között a szekció-előadásokat rendezték meg a VOKE-ban. Az Országos Közlekedéstörténeti Konferenciáról bővebb összeállítást láthatnak egy későbbi magazinműsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.