Közel négyszáz gólyával indult a MATE Georgikon Campus új tanéve

facebook megosztás

35 százalékkal nőtt a MATE Georgikon Campusára benyújtott jelentkezések száma és összesen 375 fő nyert felvételt a keszthelyi agrár- és gazdasági képzések valamelyikére. A felvettek minőségét tekintve a Georgikon nem kötött kompromisszumot a létszám javára: az alapképzésekre bejutottak átlagpontszáma 361, felsőoktatási szakképzésen 342, mesterképzésen 81, az osztatlan agrármérnöki képzésen pedig 364 pont volt.

Az idei felvételi alapvető újdonsága volt, hogy központilag eltörölték az emelt szintű érettségi kötelezettséget, valamint azt a minimum ponthatárt is, ami alatt nem lehetett bekerülni a felsőoktatási intézményekbe. E téren azonban a MATE alapvetően a minőség megtartása mellett tette le voksát, így az osztatlan agrármérnöki képzésen továbbra is fenntartotta az emelt szintű érettségi kötelezettséget, és inkább emelte, mint csökkentette a minimum ponthatárokat.

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba rektor a MATE tanévnyitó ünnepségén ennek kapcsán kiemelte, az egyetem úgy érte el az országos átlagot is jócskán meghaladó felvételi sikereket, hogy nem élt a ponthatárok leszállításának lehetőségével.

Hozzánk 280 pont alatti teljesítménnyel nem kerülhetett be senki alapképzésre és ezen a jövőben sem kívánunk változtatni, maximum felfelé. Mi abba a versenybe sem kívántunk beszállni, ahol már 160 ponttal is be lehetett kerülni egyes szakokra, és ez a jövőben sem lehet célunk. Mi azt valljuk, hogy nem az az erős egyetem, amelynek sok hallgatója van, hanem az, amelyiknek sok jó hallgatója van, jó az infrastruktúrája és kiválóak az oktatói és kutatói, akikre a gólyatábortól a diplomaosztóig mindenben számíthat az a szülő, aki ránk bízta gyermeke jövőjét” – mondta az intézmény vezetője.

A MATE-ra felvett elsőéves hallgatók rekordmagas száma azt is mutatja, hogy az intézménybe vetett bizalom folyamatosan növekszik. Emellett külön öröm, hogy a rendkívül intenzív pályaorientációs tevékenységnek köszönhetően egyre többen választják a számos kihívást tartogató, ugyanakkor biztos megélhetést nyújtó agrárképzéseket.

A 2023. évi felvételi eljárásban a Georgikon Campusra összesen 375-en szereztek felvételt, a képzés szerkezetét tekintve pedig mintegy 24%-kal erősödött az alapképzési szakok feltöltöttsége a felsőoktatási szakképzések visszaszorulása mellett. Ezzel az idén 226 éves Georgikon 13,5%-kal növelte felvett hallgatói létszámát az előző év azonos időszakához viszonyítva. Erősödtek a nappali tagozatos alapképzési szakok is, amelyek alapvetően tudják biztosítani a mesterképzések, majd a doktori képzések későbbi bázisát.

Örömteli számunkra, hogy idén újra elindítottuk Keszthelyen az osztatlan agrármérnöki és az állattenyésztő mérnöki alapképzést, mellyel agrár-felsőoktatási portfóliónkat szeretnénk erősíteni. Emellett földrajzi és szakmai adottságainkat kihasználva a gazdasági területhez tartozó turizmus-vendéglátás alapképzési szak is elindult, amellyel a balatoni térség szakember-utánpótlását tudjuk biztosítani. Összességében elégedettek vagyunk, hiszen meghirdetett szakjainkat vagy nappali, vagy levelező munkarendben sikerült elindítanunk” – emelte ki Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános campus-főigazgató helyettese.

Szintén kiemelendő, hogy a MATE szakirányú továbbképzései közül idén a legtöbben a keszthelyi növényvédelmi szakmérnöki szakra jelentkeztek. Februártól elsőként iskoláztunk be hallgatókat a bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzésre, új képzésként pedig a lótenyésztő szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzést hirdettük meg” – tette hozzá.

Forrás: georgikoncampus.uni-mate.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.