Kalandozás a civilizáció bölcsőjében

facebook megosztás

A művészettörténész szenvedélyes utazónak számít, külföldi látogatásai során igyekszik Európát bejárni. Úgy fogalmazott, a költséghatékonyság mellett fontos számára, hogy felkeresse a kontinens kulturális mérföldköveit. Utazásain törekszik arra, hogy a helyi életérzést sajátítsa el, a Dordogne-vidéken és a Vézéire-völgyben tett látogatásával egy többéves álmát valósította meg.

- Nem vagyunk nagy múzeumjárók, inkább a városok, települések az értékek. Az ember leül mellé, kávézik egyet, iszik egy sört és annak az árnyékában eltölt néhány órát, úgy, hogy tudja, hogy miről szól, hogy elmesélve, elmondva mi annak a helynek az értéke. Tehát egy picit lenyugodva arra a ritmusra, ami az utazás, a vidéknek, a tájnak és környezetnek a kívánalma. Ezt a ritmust felvenni az igazi kikapcsolódás, valahol itt mosódik át az agya a napi mókuskerékről – mondta az esztéta.

Az előadó által bejárt terület tele van művészeti emlékekkel, egy részén számtalan kastély található, de itt kaptak helyet a legendás barlangfestmények is. Az altamirai barlang mellett, a művészettörténészek ezeket az alkotásokat tartják az emberiség első jelentős alkotásainak.

- Lascaux-t felépítették centiről centire 100 méterre a barlangja mellé ugyanazokat az eszközöket használva. Viszont a Cro-Magnon vidék, a Vézéire-völgyben – amit az európai kultúra bölcsőjeként lehet említeni – ott van több száz olyan barlang, ahol barlangfestmény található. Ebből három-négy rendkívül jelentős, lascaux-i jelentőségű léptékkel bír, oda viszont be lehetett menni, ezekbe be is mentünk - emelte ki Lehota M. János.

A Kalandozó Kanizsaiak rendezvénysorozat október 12-én folytatódik a Medgyaszay Házban, akkor Markó Roland afganisztáni utazásába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

K. T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.