(Film)Zene klasszikusok zongorára

facebook megosztás

A felesége tanácsára, több éves szakmai tapasztalattal a háta mögött kezdett el filmzenék előadásával foglalkozni a békéscsabai zongoraművész. Az előadott műveket autodidakta módon tanulta be, éppen ezért a gyakorlási időszak hosszú időt ölelt fel. Úgy véli, a zeneművészetnek egy olyan ágáról van szó, amely ismert a nagyközönség körében, éppen ezért nehéz hibátlanul betanulni ezeket a szerzeményeket.

- Pont az egyszerűségét nehéz sokszor visszaadni, pláne egy Ennio Morriconének vagy egy Vangelisnek. Azt hiszem, hogy a Trónok harcával szenvedtem a legtöbbet a ritmika és a bravúrosság miatt, hogy ezt egy picit virtuózabban kidolgozzam. De egyébként mindegyikkel megszenvedtem a saját magam dolgát – hangsúlyozta Vozár M. Krisztián zongoraművész.

Az előadó igyekezett nemcsak a fősodorból származó mozgóképek dallamait tolmácsolni a műsorában, így például személyes kedvence, Michel Legrand filmzenéi is bekerültek a programjába, amelyet igyekszik bővíteni a jövőben. A repertoárt különböző blokkokra osztotta fel, így a ’30-as évek magyar filmklasszikusaitól kezdve, a ’90-es évek alkotásain át, egészen a mai sorozatokig szinte minden évtizedből szerepet kapott egy zenemű.

- Most 45 filmzenével dolgozom összességében, ebből ma húszat fogok játszani. Az az igazság, hogy a következő egy év az csak erről fog szólni, hogy muszáj lesz frissíteni, újakat tanulni. Sok jó filmzene van hála Istennek, sok új filmzene van, és ehhez szeretnék egy kicsit komolyabban dolgozni – mondta a művész.

Vozár M. Krisztián folyamatosan járja az országot fellépéseivel, a kanizsai esemény végén elárulta, városunkba is szívesen visszatérne egy másik előadással. A koncerttel bővebben foglalkozunk KanizsaKult című magazinműsorunk következő adásában.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.