Emléktáblát készítenek az első nagykanizsai jazzfesztivál 50. évfordulójára

facebook megosztás

A kezdeményezők között, a Honvéd Kaszinó mellett, a műfaj helyi képviselői és barátai állnak. Az elhatározás támogatásának lehetséges módjairól és a részletekről ma tartottak sajtótájékoztatót.

Az emléktábla a volt Úttörőház falán lesz, - ami ma egyetemi kampusz. Ebben az épületben volt 1973-ban az első jazzfesztivál Nagykanizsán, azóta a műfaj lelkes kedvelői mellett, a jogutódok tesznek meg mindent a helyi jazzkultúráért és a fesztivál fennmaradásáért.

–Tavaly elhatároztuk ennek a táblának az elkészítését, és már jelentkeztek olyan emberek, akiknek fontos ez az ügy, hiszen a nagykanizsai jazzfesztivál a nagykanizsai kulturális élet egy fontos részét képezi, jelenleg is. Illetve a fesztiválok országos, illetve nemzetközi jelentőségűek is voltak – mondta el Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja.

Világsztárok, nemzetközi sztárok és a hazai élvonal itt lépett fel Nagykanizsán – hangsúlyozta Halász Gyula. Az egykori életérzés és a jazz világa iránti rajongás ma sem szűnt meg a városban.

– Maga a jazzélet már a ’70-es évektől olyan magas színvonalú volt, hogy generációk élték át azokat a közös élményeket, amik a fesztiválokhoz, illetve a koncertekhez kapcsolódtak. És fiatal jazzgenerációk nőttek fel ennek nyomán, akik tényleg a nemzetközi jazzéletben is jelen vannak - tette hozzá Halász Gyula.

Az emléktábla tervezését és kivitelezését Béres János szobrászművész vállalta, az avatás időpontja november 9-e. A támogatók a Honvéd Kaszinó Alapítványán keresztül tehetik meg felajánlásaikat.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.