Családi és nyílt napot tartottak a Thúry György Múzeumban

facebook megosztás

Az intézmény minden évben csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz, így ingyenes tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozással várták szombaton és vasárnap az érdeklődőket.

A programok az Eltemetett múlt, Élet és halál az Árpád- és Középkori Dél-Zalában és a Minél cifrább, annál szebb kiállításhoz kapcsolódtak. Árpád-kori házmaketteket készíthettek az érdeklődők, de a régészkedés, sírfeltárás, puzzlekirakás is eleme volt a nyílt napnak.

– Az idei évben a fő tematika a velünk élő örökségünk. Úgy gondoltuk, hogy Nagykanizsa legrégebbi házában vagy épületében, az 1705 és 1712 között épült múzeumépületben lévő, két időszaki kiállításunk is és az állandó kiállítás is mindenképpen kapcsolódik ehhez a témához és szeretné a múzeum megszólítani a családokat. Így egy családi napot tartottunk – hangsúlyozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A néprajzi tárlat témája az öltözködés, ezen belül is a bőszoknyás-gyöngyösnecces viselet. A hozzáillő fejfedő készítésével is megismerkedhettek a látogatók. A régi stílust Szvetics Jánosné, népi iparművész próbálja ötvözni a mai modern kiegészítőkkel.  

– A szüleink édesanyám, meg a rokonság is ilyet viselt, és már akkor elvarázsolt, hogy milyen gyönyörű szépek. A színek, meg olyan jó tartást adott az asszonyoknak. Amikor nyugdíjas lettem, akkor lementem, itt Kanizsán a művelődési házba, a hímző szakkörbe, és ott mondták, hogy milyen jó ez, csináljad – mondta el Szvetics Jánosné.

Mácsai Attila rendszeresen jár a családjával a múzeumi programokra. Fontosnak tartják, hogy a gyerekekkel is megismertessék a régi korok szokásait.

– Itt szoktunk lenni a múzeum programjain, azért járunk ide, hogy a gyerekeikkel is megismertessük a múltat, úgymond. Mi történt itt régen a városban, ezt a múzeum nagyon jól bemutatja. Vannak időszakos kiállítások is, amelyek szintén nagyon érdekesek szoktak lenni, mint például most ez a kis őrlés, amelyet itt a fiaimmal kipróbáltunk. Nagyon élvezi és hasznos időtöltésnek tarjuk –árulta el Mácsai Attila.

Az időszaki kiállításokkal továbbra is várják az érdeklődőket a múzeumban, és számos programmal készülnek még az idén az intézmény dolgozói.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.