44 dal csendült fel a nótaesten

facebook megosztás

A szüreti ünnepkörhöz kapcsolódóan szervezték meg az idei eseményt, ami a Nótaklub által előadott 44 dalból tükröződött vissza. A legelső ilyen rendezvényt még 2005-ben hozták létre, a most is közreműködő, Liszt Ferenc-díjas Szalai Antallal és zenekarával. Major Lajos, a Tüttő János Nótaklub vezetője elmondta, kemény munka és gyakorlás árán jöhetett létre ez az együttműködés.

- Összeállítottuk a csapatot, összeállítottuk a műsort, és akkor kerestünk zenekart. És egy közvetítő révén eljutottunk Szalai Antalhoz és világhírű zenekarához Budapestre. Kétségbe voltunk esve, hogy hogyan fogunk tudni megfelelni itt a kedves közönségnek, illetve a zenekarnak, aztán felmentünk, elpróbáltuk a műsort. Egy kicsit kétségeik voltak, hogy tömegben hogyan lehet ezt énekelni, hogy lehet nótákat és csárdásokat énekelni. De mikor lejöttek és meghallottak bennünket, el voltak ájulva – mondta Major Lajos.

A szervezők vendégelőadókat is hívnak minden évben. Idén Farkas Rozika nótaénekes szórakoztatta a közönséget. Major Lajos hangsúlyozta, nagyon fontos a népi művészetek ápolása és fenntartása, a fiatalokkal való megismertetése. Ez a küldetés országos szinten is eredményesnek látszik, hiszen egyre komolyabb szinten kerül vissza a népzene az ifjúság életébe.

- Sőt, most már Szegeden az egyetemen tanítják a magyar nótát, mint olyan. Érdekes dolog ez, körülbelül öt éve kezdődött és már vannak komoly hallgatók, komoly előadók, és ez majd biztos mindig közelebb viszi ezt a világot a fiatalok felé. Eltolódott az egész műfaj a népzene felé, hála a jó Istennek, a nóta egy kicsit hátrébb szorult, de most újrakezdődik, megint fellendülőben van – hangsúlyozta a nótaklub vezetője.

Az egész estés, telt házas koncerten a helyi néptánccsoportokat a Zalagyöngye képviselte.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.