95 napkollektorral, és hat klímaberendezéssel gazdagodik a Teleki utcai idősotthon

facebook megosztás

A városi támogatásból, illetve önerőből finanszírozott beruházások nem csak az intézmény költséghatékonyságát, de a jellegéből adódóan elengedhetetlen légtechnikáját is fejlesztik.

A város 1,3 milliárdos energetikai beruházásának köszönhetően számos intézményben került sor napkollektorok felhelyezésére, melyek az energiaárak növekedése miatt különösen nagy szerepet játszhatnak a fenntartásukban. A Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény Teleki utcai idősek otthonában a napelemeket már korábban felhelyezték a Városfejlesztő Kft. munkatársai. Jelenleg az új klímaberendezések telepítése folyik az intézményben.

– A napelemes pályázatok miatt gondoltuk azt, hogy célszerű lenne egybekötni az intézmény klimatizálásával, hiszen így sokkal költséghatékonyabban fogjuk tudni kihozni az intézmény működését. Illetve szakmai szempontból gondoltuk azt, hogy a klímák nagyon hasznosak lennének, hiszen teljesen eltolódott az éghajlatunk, az intézmény lapos tetős szerkezetű, és nagyon megszorul itt a meleg, ezért a lakóink érdekében is nagyon fontosnak tartottuk, hogy a folyosók megfelelően hűthetők legyenek – hangsúlyozta Tóth-Bagó Mónika, a NESZI intézményvezetője.

Az intézmény jellege, lakóinak és dolgozóinak kényelme, illetve járványügyi szempontok miatt volt célszerű a szobák helyett a folyosókon elhelyezni a klímaberendezéseket. Schauta Marcell, a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke reméli, hogy a napkollektorok és a hűtő-fűtő berendezések együttes segítségével jelentősen megnövelhetik az intézmény költséghatékonyságát, télen és nyáron is.

– Gyakorlatilag hat nagy teljesítményű klímaberendezés kerül felszerelésre, illetve két kisebb az irodahelységekbe. Az emeletei részen két folyosószárnyban két-két nagy kerül beépítésre, a földszinti folyosóknál pedig egy-egy. Azt azért szeretném megjegyezni, hogy a pandémiás időszak azért, hogy nagyon fontos az épületnek a légtechnikája, ami jelenleg nincs, tehát eddig természetes úton tudtuk megoldani a szellőztetést – árulta el Schauta Marcell, a SZEKB elnöke.

Schauta Marcell hozzátette, a jövőbeni esetleges járványhelyzetek, fertőzések esetében nagyon jó szolgálatot tehetnek a feltelepített klímák. Az utóbbi időben ezen kívül is voltak fejlesztések az épületben, hiszen mind a kamerarendszer és az orvosi szoba korszerűsítése, illetve a szakápolási intézménnyé való átalakulás is megtörtént. A jövőben terveik vannak egy gépjármű beszerzésére, illetve továbbra is számítanak a Bajza utca 2 szám alatti épület használatbavételére

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV).

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.