A közösségépítésé volt a főszerep Kiskanizsán 

facebook megosztás

Csülökpörkölt és gulyásleves készült a Sarlós Boldogasszony Plébánia kertjében a hétvégén. Nagy Vendel plébános legfontosabb feladatának a közösség összekovácsolását tartja, ezért is szerveznek egyre több ilyen eseményt Kiskanizsán.

Hosszabb időre nyúlik vissza ez a közösségi program. A hegyi búcsúk adták az alapötletet, hiszen akkor is kitelepülnek a családok és a barátok, hogy megvendégeljék egymást és jól érezzék magukat. Ezt a programot ültetik át a plébániára.

– Úgy gondoltuk, hogy a kis búcsú, ami rá egy hétre van, akkor így szombaton, egy főzőnapot tartanánk. Aztán ez változó, hogy mikor hány csoport van. Amikor idejöttem, öt éve, akkor volt 10 főzőcsoport, most csak kettő van, de nem ez a lényeges benne, hanem az, hogy vagyunk, összejövünk. A közösségi ház is adott lehetőség a számunkra, itt a Zalagyöngye Művészeti kör is rendszeresen birtokba veszi a közösségi házat, műsoruk van, összejövetelek vannak, most is eljöttek egy csoportba ide és már délelőtt is táncoltak –  mondta el Nagy Vendel plébános.

A főzés és a jókedv mellett, kulturális műsor is emelte a nap fényét. A Pántlika Tánccsoport tagjai a közösség és a kultúra fenntartásának fontosságát szem előtt tartják, és tesznek is érte minden jeles eseményen.

– Mi úgy valljuk, hogy igazából a kultúráért áldozni kell, nem elég az, hogy meghallja valaki a zenét vagy nekiáll táncolni, tenni kell érte, hívni kell az embereket, be kell vonni a táncba, kell, hogy kedvet kapjanak hozzá, mert ha elvész a kultúra, elvész a nép is. Mindenki tudja, hogy a néptánc, a népzene annyira a mai világban támogatottságot igényel, mert nem egyszerű fenntartani. Vannak az igazi lokálpatrióták, akik szeretik a zenét, imádják, oda vannak érte, de ahhoz, hogy ez a közösség kitáguljon, szélesebb körben ismeretséget kapjon, azért tenni kell – hangsúlyozta Zsiga István, a Pántlika Tánccsoport tagja.

Az egyházközségben élőknek, dolgozóknak és szolgálóknak szervezett programon, a jókedvvé, a kikapcsolódásé és az örömé volt a főszerep.  

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.