Országos konferenciát tartanak a Piarista-Iskolában

facebook megosztás

22. alkalommal rendezte meg országos konferenciáját a Magyar Patrisztikai Társaság. A Piarista-Iskolában tartott rendezvényen az ókeresztény kultúra és a pogány hagyományok kapcsolatáról hallhattak előadásokat csütörtök délután az érdeklődők.

A 2001-ben alakult társaság legfőképp a patrisztikával, az ókori keresztény kultúrát kutató tudománnyal foglalkozik szélesebb körben. Ebbe beletartoznak az írásos és tárgyi emlékek, a szépirodalom, a filozófia és a művészetek is. Legfőbb tevékenységük a minden évben megrendezett tudományos konferencia, ahová az ország minden részéről várják az előadókat. Idei témájuk az ókori kereszténység és az akkori pogány tudományok, szokások voltak. A mintegy 20 előadás mind különböző irányból közelítette meg a témát, így számos érdekességről hallhattak az érdeklődők. 

– Például a Mithrász kultusz és a kereszténység viszonya, hogyan ítélték meg az ókeresztény szerzők a Mithrász kultuszt. Vagy például nem csak a pogány valláshoz, de a pogány filozófiához való viszonnyal is több előadás foglalkozik, tehát például Platón, az újplatonizmushoz való viszony. És a pogány vallás különböző jellegzetességeihez, az asztrológiához való viszonya a keresztény szerzőknek vagy a pogány áldozat megítélése az ókeresztény szerzőknél – mondta el Kendeffy Gábor, a Magyar Patrisztikai Társaság elnöke.

Dósai Attila piarista szerzetesnek személyes kötődése van a társasághoz, hiszen tanári szakjai mind kapcsolódnak az ókori kereszténységhez. Az első konferenciát is az ő közbenjárásával rendezték, akkor még Kecskeméten, ami után 10 évig itt folytatódott a társaság munkája, majd később tartottak összejövetelt Nyíregyházán és Tihanyban is. Immár évek óta a nagykanizsai Piarista-Iskola ad helyet az eseménynek.

– A piaristasághoz ez úgy kötődik, hogy ugye a mi rend alapítónk, Kalazanci Szent József 400 éve alapította a rendet, és neki egy nagyon fontos gondolata volt az, hogy a hitre buzdítás, nevelés mellett az úgynevezett világi tudományokra is nagyon nagy hangsúlyt fektetett. Rendünknek a nagyon egyszerű jelmondata, a „Pietas et litterae”, tehát hit vagy vallásosság és tudomány. Tehát tulajdonképpen a mostani konferencia ezt a kérdést boncolgatja, hogy hogyan is viszonyultak az ókorban a keresztények a saját koruknak az eredetileg pogány tudományossághoz – fogalmazott Dósai Attila, a Piarista-iskola szerzetestanára.

A vezértéma mellett számos más, ehhez közvetlenül nem kapcsolódó témában is hallhattak előadást a megjelent vendégek

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.