Nehéz helyzetbe sodorja a kerttulajdonosokat a szélsőséges időjárás

facebook megosztás

Nincs két egyforma esztendő – ezt jól tudják a mezőgazdaságban dolgozók. Az utóbbi évek időjárási anomáliái sokszor meglepetéseket okoztak a kiskert tulajdonosoknak is, idén szintén van ok az elképedésre. Felváltva kellett elviselni a szárazság, majd sokfelé az özönvíz szerű ítéletidő következményeit.

Salamon József sok éve nagy gonddal és odafigyeléssel ápolja Csónakázó-tóhoz közeli birtokát. A terület nem nagy, de minden megterem rajta, ami a családnak szükséges. Idén korai fagyok voltak, később hűvös, szeles, esős időjárás, a természet sok mindent elvett a gazdálkodóktól. De a kert ma burjánzik, mégis vannak kérdőjelek a gazdánál, aki szinte mindent saját magról ültet. Egy kényes növény, az uborka most éppen gyönyörű, de csak negyedik vetésre sikerült.

– Én a magot nem hibáztatom, mert egy nagy, 70 dekás, sárgára érett uborkából szedtem. Bent a fóliában gyönyörűen kikelt, kipíkíroztam. Én most gondoltam a hangyákra, más nem lehet. Visszatérve az előbbire, a burgonya például, ami most van. Találtam jó csírásat a kamrában, gondoltam megpróbálom. Meg lehet nézni, vettem fel belőle, lehet fogyasztani, amit a piacon lehet kapni, ez  bevált –  mondta el Salamon József.

Az elmondottak mellett érték más meglepetések is a terület gazdáját idén.

– A zöldség, sárgarépa, ez például a korai sárgarépa, amit március végén elültettem. Ilyen nekem a 16 év alatt ilyen szép nem volt. Valaki kérdezte tőlem, hogy nem ilyen ragacsos valamit vettem-e, úgy dugdostam le. Egyenes a sor is, a zöldség is, és csodálatos. Ezt például nem tudom megfejteni, hogy miért – tette hozzá Salamon József.

A kiskertek idei évi rejtelmeiről bővebben olvashatnak az érdeklődők a Kanizsa újság e heti lapszámában, az ásó, kapa, gereblye című rovatban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.