A biztonság legyen az első a nyári grillezésnél!
Javában tart a grillszezon.Ez nem csak a finom ételekkel köthető össze, hanem a veszélyes helyzetekkel is. A szakértők a fokozott figyelemre hívják fel a lakosok figyelmét.
Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófa Védelmi Igazgatóság szóvivője kiemelte, bármilyen grillezésnél és otthoni sütésnél, az első lépések között szerepeljen, hogy mindig legyen kéznél oltóanyag, lehet az víz, homok vagy föld. De ugyanilyen fontos a folyamat végén meggyőződni arról, hogy eloltottuk-e a tüzet és maradt-e parázs, annak érdekében, hogy ne okozzunk nagyobb tűzesetet. Gázrózsa és gázzsámoly használatakor, nagyon fontos, hogy kifejezetten csak az ahhoz a készülékhez készült gumitömítést, illetve tömlőket szabad alkalmazni, amit minden egyes alkalommal le kell ellenőrizni, a balesetek elkerülése végett.
– A kerti grillezés az nyilvánvalóan, minden egyes alkalommal azzal kezdődik, hogyha éppen egy tüzet rakunk, hogy a begyújtáshoz általában gyújtóst, fát, faszenet használunk, de a legfontosabb az ebben az egészben, hogy be is gyújtunk bármilyen égésterméknek, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Hogyha nem épített grillsütőnk van vagy grillkocsink, akkor arra is érdemes ügyelni, hogy azt rögzítenünk kell, hogy ne tudjon elborulni, és ne legyenek éghető anyaguk a közelükben. Ugyanis nyilván, ha egy égő vagy parázsló faszén, egy nagyon száraz füves területre esik vagy mondjuk a közelében olyan éghető anyagok vannak, akkor az bizony egy kiterjedtebb tűzhöz is vezethet. Hogyha szeles időjárás van, akkor inkább válasszunk más programot, hiszen mindannyian tudjuk, hogyha feltámad a szél, azt a parazsat nagyon könnyen felkapja, elviheti messzebbre és így akár nemcsak a saját kertünket, épületünket veszélyeztethetjük, hanem akár megint egy nagyobb tűzesete is – hangsúlyozta Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófa Védelmi Igazgatóság szóvivője.
K.B.V.
(Borítókép: Kanizsa TV)