Rajzpályázattal emlékeztek Kormos Istvánra a kanizsai iskolások

facebook megosztás

A Kormos István születésének 100. évfordulójára meghirdetett rajverseny díjátadó ünnepségét tartották csütörtök délelőtt a Halis István Városi Könyvtárban.161 alkotás érkezett a pályázatra, 13 általános iskolából. A gyerekek a Ficánka nevű fekete kismacskáról késztettek különböző stílusú alkotásokat.

A könyvtár dolgozóinak Kormos István születésének évfordulója adta az ötletet, hogy a Ficánka című vershez kapcsolódó pályázatot szervezzenek. A versenyen általános iskolás korosztályú gyerekeknek a műhöz kellett illusztrációkat készíteniük. A szervezők nem számítottak ekkora sikerre, hiszen nemcsak Kanizsáról érkezetek szebbnél-szebb alkotások.

– Nagyrécséről, Csapiból is volt pályázat. A pályázatot úgy írtuk ki, hogy azért korosztályos specialitásokat figyelembe venni, tehát az elsősök, a másodikasok, harmadikasok a negyedikesek külön korosztályt képviselnek, és az ötödik, hatodik osztályosok vannak egyben. A legnagyobb A legnagyobb létszámú a harmadik osztályos gyermek rajz. Az összes rajzot ki is tudtuk tenni, sőt had mondjam, hogy az összes rajz az interneten elérhetővé válik – nyilatkozta Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgató-helyettese.

Musztács Lilla otthon is nagyon sokat rajzol, szereti a kézműveskédet, és versenyeken megmérettetni magát.

– Negyedik osztályos vagyok. Azért indultam ezen a pályázaton, mert nagyon szeretem az állatokat, szeretek rajzolni, és szeretek nyerni – mondta el Musztács Lilla, a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulója.

Lakos Liza nagyon szeret a színekkel játszani a papíron, a pályázatra is sok színt használt a munkájában.

– Nagyon szeretem az állatokat, imádok rajzolni, és egy macskát rajzoltam ami színes és a háttér meg zöld – árulta el Lakos Liza, a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulója.

Nyolc pályaművel készültek a Péterfy-Iskola második osztályosai. Felkészítő tanárnőjük Balogh Adrienn elmondta, ha megmérettetésen vesznek részt a gyerekek sokkal jobban odafigyelnek az alkotásra, ezért is tartotta fontosnak, hogy nevezze diákjait a versenyre.

– Nagyon szeretnek a gyerekek rajzolni, alkotni. Az alkotás öröme én úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hiszen egy nehezebb óra egy magyar, egy matematika után midig felüdülés számukra. Amikor megláttuk ezt a pályázatot, mivel magyart is tanítok, nagyon szeretik a verseket, és nagyon megtetszett nekik és úgy gondoltam, hogy akkor mindenképpen benevezem a tehetségesebbeket erre a versenyre – nyilatkozta Balogh Adrienn, a Péterfy Általános Iskola tanítója.

A nyerteseket a szervezők elviszik a Ludvig Művésztelepre és a Czinki Tanyára, hogy megismerkedjenek az ottani néprajzi gyűjteményekkel, tárlatokkal és az alkotókkal. A bibliotékában az összes alkotás egy hónapig megtekinthető.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.