Percről percre a közgyűlésről (folyamatosan frissül!)

facebook megosztás

17:50 - Zárt ülés

A nyílt ülés lezárult, ugyanakkor meglepő, hogy a városi cégek beszámolói mind zártra kerültek, így lesz még dolga bőven a képviselőknek.

17:20 - Polgármesteri tájékoztató

Ismét szavazási vita. Balogh László vita nélkül szavaztatott volna, de közben ketten is jelentkeztek az ÉVE oldaláról.

Schauta Marcell kapta meg először a szót. Sejtheti a polgármester, hogy mihez fog hozzászólni. Nagykanizsa önkormányzatát 100 ezer forinttal bírságolták meg, mert a Térségi Társulásnak nincs költségvetése.

Az előzményekről itt olvashat: https://kanizsaujsag.hu/hir/202305/tovabbra-sem-csitul-a-nagykanizsa-es-tersege-onkormanyzati-tarsulas-korul-kialakult

Holnap lesz a Társulás ülése, ahol lehet majd szavazni a költségvetésről. A polgármesteri tájékoztatóban benne van a levelezés, amit a polgármester, a Kincstár és a Társulás elnöke folytatott. Így az az állítás, amit a Rádió 1 és több más sajtóorgánum is lehozott, hogy ez a bírság Schauta Marcell miatt keletkezett, nemcsak hazugság, hanem rágalom. Schauta Marcell javaslata az, hogy a következő közgyűlésre vizsgálja meg a hivatal a kilépés lehetőségét.

Balogh László megjegyzi: a Társulási rész a tájékoztatóban csak tények felsorolása. Vállalja azon véleményét, hogy amit a közgyűlés az ő visszahívásával tett, az megrontott egy konszenzusos módon működő grémiumot. Így ne csodálkozzon az ÉVE és Schauta úr, hogy az a zsarolás, ami a Társulást érte, tehát adják át az ingatlant vagy Schauta Marcell nem szavazza meg a költségvetést, azzal ellehetetlenül a Társulás helyzete. Egy demokratikus testületet ilyen módszerrel zsarolni nem illő. Évtizedek óta működik ez a Társulás, az ingatlan pedig 2008-ban került a Társuláshoz, ami felett jó gazdaként sáfárkodott. A korábbi években jó pár pályázatot hozott ez a Társulás, ami Nagykanizsát is érintette. Valóban, ennek a történetnek még nincs vége Balogh László szerint, s ez egy komoly vita. Azért szólalt meg ő.

Horváth Jácint reflektált először. De nem ehhez kíván hozzászólni. A polgármesteri tájékoztató tartalmaz egy olyan pontot, amit minden fideszes csapat bevitt a saját önkormányzatában, ez a békepárti határozat. Az egyik megjegyzése, hogy mindig a másik oldal jön azzal, hogy ne kerüljön a közgyűlésbe nagypolitika. Ezzel alapvetően Horváth nem ért egyet, de most úgy látszik, ha a Fidesz kéri, akkor lehet nagypolitika, ha a DK, akkor nem. Ezért tett módosítást a behozott pont szövegében.

A polgármester szerint a szemükre veti, hogy álságosak a nagypolitika miatt, de akkor ennek felhozása is álságos. Ő kárpátaljaiként mellé tud állni egy ilyen kiáltványnak, hiszen szörnyűség, ami zajlik. Európa pedig a háború felé megy Balogh László szerint, ezt pedig minden fegyverszállítás csak fokoz. S van egy félelme, hogy a világ vége és a világbéke között csak egy betű és egy zöngés a különbség. Megérti azt, hogy erről vitázni akarnak, de ő az eredeti nyilatkozat mellé áll.

Fodor Csaba azt gondolja, amit Horváth Jácint hozott az megszavazandó, amit a Fidesz hozott, az pedig hiteltelen. Az igazi béke az lenne, hogy az orosz hadsereg visszavonul, nem az, amit a kormányzati kommunikáció erőltet, hiszen az egy Trianont hozna Ukrajnának. Mert, ha eljönnének a Tiszáig, majd azt kérnénk, hogy legyen béke, de egyébként itt maradhattok, az nem béke. Arról nem beszélve, hogy a Fidesz miniszterelnöke álladóan háborúzik, hiszen a csata szó benne van a kormány retorikájában. Visszatért az első felvetéshez Fodor: Schauta Marcell senkit nem zsarolt. Az idősügyi ellátást kell megoldani, amit segítene a Bajza utca 2. A büntetésről pedig miért tehet Schauta, amikor március 6-a óta bármikor össze lehetett volna hívni a Társulás ülést. Így óriásit hibázott az elnök és az alelnök. Hiszen, ha összehívták volna, s ha ott sem szavazza meg Schauta Marcell a költségvetést, akkor lehetett volna őt hibáztatni. Az ő módosítója a következő: a 9 milliós támogatásból, amit Kanizsa ad, vonják le a 100 ezer forintot. Tovább ajánlják fel, hogy a Társulás székhelye Szepetnek lenne, hiszen a szepetneki polgármester a Társulás elnöke.

Fodor úr fondorlatos Balogh László szerint, mindkét témában. Balogh László vállalja: nem háborúval kell a békére törekedni. S nem feloldható az sem, hogy Schauta Marcell azt javasolta, hogy váljunk ki a Társulásból, most pedig az jön, hogy Szepetnek legyen a Társulás fővárosa, a támogatásból pedig vonják le a 100 ezer forintot. A mostani elgondolás méltatlan, ezért ezt jobban át kellene gondolni.

Schauta Marcell a zsarolást sem érti, ha valaki kér valamit, akkor az általában pénzt kér. Most ezek helyett Nagykanizsa ad pénzt az ingatlanhasználatért.

Szavazás, először a kiválás lehetőségéről: 8 igen 6 nem - elfogadva.

Fodor Csaba módosítója, a 100 ezres levonás és a szepetneki székhely felajánlása - a szavazás előtt Szabó Szilárd kért még szót. Ha az összeget közgyűlési döntéssel csökkentik, akkor nem tesznek eleget a már közgyűlésben foglaltaknak, tehát ebből megint jogi hercehurca lesz.

Ezzel egyetért Balogh László, de így is jöhet a szavazás: 8 igen 6 nem -- elfogadva.

Horváth Jácint módosítója: 8 igen 6 nem - elfogadva.

A teljes tájékoztató: 14 igen.

17:19 - Ingyenes ingatlanok

Az Eraklin és a hagyományőrzők is megkapták az engedélyt az ingyenes használatra.

17:14 - Modern Városok

Fodor Csaba szerint ez minden idők legrövidebb előterjesztése, hiszen Balogh László tájékoztatása egy mondat volt, miszerint nem történt semmi. A megfelelő tájékoztatás nem csak azért lenne fontos, mivel 2015-ben ezeket a beruházásokat Orbán Viktor beígérte, hanem azért is, mivel a döntésig a Tripammer utcát nem lehet felújítani, a déli elkerülőről sincs semmi hír. A polgármester vegye építő kritikának, hogy kilincselnie kellene a minisztériumoknál. Ilyen a 19-es udvar is, hiszen nem lehet értékesíteni, mivel a kormány 2015-ben azt mondta, ott beruházni akar, aztán nem történt semmi. Ezen a tájékoztatón nincs mit elfogadni Fodor Csaba szerint.

Balogh László szerint az ÉVE kötelezte rá, hogy ez minden közgyűlésen bejöjjön.

Szavazás: 6 igen 8 nem - elutasítva

16:54 - Városfejlesztő és az építő jellegű kritikák

Horváth Jácint szerint a vitát már lefolytatták, nincs értelme folytatni. Balogh László szerint eltérő nézetet képvisel a két oldal. Szerintük a Városfejlesztő a korábbi ciklusból él, éppen ezért be kell hozni a céget a hivatal alá.

Bizzer András sem akarja magát ismételni, de 2 nagyon fontos projekt fut jelenleg. Úgy tűnik, be fognak fejeződni, de a 24. óra utolsó perceiben. Ezeknek a projekteknek sokkal korábban be kellett volna futnia. Ha ez mégis sikerrel jár, az nagyban a Fidesz-frakciónak és a polgármesternek lesz köszönhető, hiszen ők rendszeresen éltek kritikával, ami aktívabb munkára ösztönözte a Városfejlesztőt.

Mikrofonon kívül jött az ÉVE oldaláról: besz.rás...

Fodor Csaba kért szót. Érdekes, hogy minden döntést az ÉVE hozta meg, most mégis az jön ki Bizzer András szavaiból, hogy nekik köszönhető a két projekt. Az alpolgármester tud hangulatot kelteni Fodor Csaba szerint. Ha az alpolgármester komolyan gondolta, amiket mondott, akkor Fodor szerint még nagyobb a probléma, mint amit eddig sejtett.

Balogh László szerint, mivel a projektek java még az előző ciklusban indultak, ilyen alapon mondhatják, hogy nekik is köszönhető. Kár egymás hozzáállását megkérdőjelezni, ez most egy politikai vitává vált.

Horváth Jácint azt kéri, nézzék meg, hogy miket írogatott a Fidesz ezekről a projektekről. Számtalanszor elmondta már: az állam és a Fidesz is ott tett keresztbe ezeknél a projekteknél, ahol csak tudott. A szavazásoknál soha nem szavaztak támogatólag, de nézzék meg csak a Facebook-posztjaikat. Ez a Fidesz szerint jót tett ezeknek a projekteknek, jó képet festett a vállalkozók felé? Horváth szerint folyamatosan a város ellen dolgozott a másik oldal, így jobban tenné, ha most nagyon csendben lenne. Az előző vezető minden projektmenedzseri pénzt elköltött, úgy, hogy egy kapavágás sem történt. 0 forint maradt ezen a soron. 18 hónapot állt a Kincstárnál, miután a 22-es választás eldőlt, hirtelen elindult, aztán 3 hónapot állt egy másik állami szervnél. Ezeket mind figyelembe kéne venni. Semmilyen segítést nem adott a másik oldal, folyamatosan csak mocskolta a Városfejlesztő mostani vezetőjét.

Balogh László szerint óvatosan kéne bánni a szavakkal, mert amit most Horváth mondott, olyan kifejezéseket ő soha nem használna.

Károlyi Attila azt kérdezte, felolvassa a polgármester Facebook-posztjait?

Balogh László szerint az más színtér.

Czirákiné vegzálásáról többször írtunk már. Itt: https://kanizsaujsag.hu/hir/202304/a-platan-sor-es-a-teleki-ut-rekonstrukcioja-tovabbra-is-vitat-gerjeszt-a-politikai Itt: https://kanizsaujsag.hu/hir/202304/kozgyulesi-sorok-az-ur-lemaradt valamint itt: https://kanizsaujsag.hu/hir/202302/esco-val-vagy-esco-nelkul-egyebkent-a-vizmuvet-most-ki-vezeti

Bizzer András szerint igenis létezik olyan, hogy ösztönző kritika. Ezt nagy nevetés fogadta az ÉVE oldalán. Azt Bizzer András visszautasítja, hogy bármikor a város ellen dolgoztak volna. Az irányító hatósággal egyeztetett nemrégiben Bizzer András, akik nem is értették a hátráltatás felvetését. A Fidesz mindig azon volt, hogy ezek a projektek megvalósulhassanak.

Radics Bálint kapott szót. Örülnek annak, hogy ez a 2 projekt fut és az Ipari Park zárórendezvénye is meglesz a héten. Arra is időt kell fordítania a Városfejlesztőnek, hogy ezeket a projekteket élettel töltse meg. Van egy már megalapított ügynökség Radics szerint, aminek nincs külön beszámolója, de lehetne az a feladatuk, hogy élettel töltsék meg a projektek jövőjét.

Schauta Marcell jött. Nehéz és zavaros volt a Fidesz reakciója, de akkor ezt most Schauta úgy összegezné: ezek az ösztönző kritikák dicséretek voltak az ügyvezető asszony részére. Másokat kitüntetnek, valakit kritizálnak, de mindkettő dicséret. Teljesen mindegy, hogy milyen platformon, de méltatlan módon alázták a mostani ügyvezetőt. Sokkal inkább elnézést és bocsánatot kellene kérniük ügyvezető asszonytól, sem mint maguknak tulajdonítani ezt a mostani sikert.

Az ösztönző siker Balogh László szerint egy valós fogalom, ezt bármelyik sajtó megírhatja. Balogh László vállalja azt, hogy az ÉVE karaktergyilkosságainak száma 53, s ezek stílusa olyan volt, amit ő egyszer sem engedett meg magának. Nyilván hibákat kölcsönösen ki lehet használni, s ez néha sokat számít.

Megjegyzés: a polgármester a "kapják be" elszólására és az ÉVE videójára utalt.

Súlyos mondatok vannak ebben a vitában Balogh László szerint, de ezt az ÉVE vitte túlzásba.

Bodó László nem tudja mit szólna Balogh László, ha az ő feleségét ennyiszer emlegetnék.

Szavazás: 8 igen 6 nem - elfogadva.

16:40 - A hivatal munkája

Balogh László mindenkinek megköszönte a munkáját. 2022-ben 26 közgyűlés volt, ez a polgármester szerint csúcs.

Bizzer András is megköszönte a hivatal összes dolgozójának munkáját, hiszen segíti az ő és a polgármester munkáját is, valamint az egész közgyűlését.

Károlyi Attila szerint óriási hiba történt: megszavazták, de a Zöldtábor kapcsán a szülők kérése az, hogy ne a Csó-tónál legyen a rendezvény, hanem a városon belül. Ezért új szavazást kérne Károlyi Attila.

A jegyzőnő szerint az biztos, hogy ezen napirenden belül erre nincs lehetőség, a pont után megnézi az SZMSZ-t.

Szabó Szilárd felhívta Károlyi Attila figyelmét, hogy nem csak ő, de a teljes frakciója rosszul szavazott. Leszámítva Fodor Csabát, aki nemet nyomott.

Tóth Nándor vetette oda mikrofonon kívül: a többiek későn ébredtek.

Fodor Csaba is megköszönte a hivatali dolgozók munkáját. Majd hozott el előterjesztést: amikor a polgármester Cseresnyés Péterrel egyeztet, akkor azon a tanácskozáson hivatali dolgozó ne vehessen részt. S, ha a polgármester olyan parancsot kap a gazdájától - ahogy Fodor fogalmazott - akkor majd utána előterjeszti, de a hivatal ne a politika oldaláról közelítse meg az előterjesztéseket.

Balogh László szerint ez most kinyitott egy szelencét, ami ennél sokkal több.

Ez az ügy valóban nagyon messze, egészen 2019-ig nyúlik vissza: https://kanizsaujsag.hu/hir/202301/a-behivatott-jegyzo-a-harom-testor-es-a-lehiggadasi-szunet-kozgyulesi-sorok

Balogh László visszautasítja a "gazdám" kifejezést. Beszélnek, napi szinten vannak kapcsolatban, de ez a polgármesteri munka része. Ahogy most szabályozni akarja az egyeztetéseket Fodor Csaba, azt nem lehet megtenni. Korábban a polgármesteri autó használatát is korlátozni akarják, de ahhoz sem volt joguk. 

Mikrofonon kívül vetette valaki oda: de, ehhez is van jogunk.

Schauta Marcell is mikrofonon kívül szólt oda: nem arról van szó, hogy te kivel egyeztetsz. Ezt a polgármesternek címezte.

Ezeken a pénteki szeánszokon nem kell becibálni senkit a hivatalból. A normális módja ennek az lenne: Önök hárman kitalálják, mi az irány, majd Cseresnyés úr elmegy, aztán a polgármester vázolja, hogy milyen előterjesztést szeretne kidolgozni a közgyűlésre. Azt pedig üdvözli Fodor Csaba is, hogy napi szinten van az országgyűlési képviselő és a polgármester.

Balogh László szerint ez méltatlan javaslat. Szavazás róla: 8 igen 6 nem - elfogadva.

Az eredeti napirend: 14 igen.

16:31 - Dödölle Fesztivál

Károlyi Attila vázolta a pontot, az ÉVE eltökélt a rendezvény mellett. Balogh László elmondta, valóban támogatandó lehetne ez, hiszen a rendezvény szükséges, de korábban a Fidesz-frakció 7 millióból rendezte meg, most 15 milliót szán rá az ÉVE.

Fodor Csaba szerint csak meg kellene néznie Balogh Lászlónak a mostani árakat. Ezt mondani nem volt szerencsés Fodor szerint, inkább köszönte volna meg a polgármester a korábbi rendezvények szervezését, akár az Utca Tánc Fesztivál vagy a Város Napja kapcsán. Ha több pénzünk lenne, Fodor szerint többet is lehetne adni. Az lenne a célszerű, ha ez egy olyan rendezvény lenne, ami öregbítené Kanizsa hírnevét.

Balogh László nem is kérdőjelezi meg a Bor és Dödölle Fesztivált, csak emlékeztetett, történhetne ez másként is.

Schauta Marcell emlékeztette a polgármestert, a kezdésnél azt mondta, nem lesz hosszú véleménynyilvánítás a részéről, ahhoz képest 10 perces monológokat ad elő.

Károlyi Attila a polgármester kiskanizsai ételekre tett megjegyzésére is reagált. Mint mondta, két jellegzetes helyi ételt és annak receptjét is el tudja mondani, ha a polgármester úr igényli.

Szavazás: 8 igen 6 tartózkodás.

15:50 - Kórház utca - Teleki parkolók

Az eredeti felvetés Balogh László szerint nem volt rossz, de a mostani több kérdést is felvet. A pontban az is le van írva, a döntési jogkört a Tulajdonosi Bizottsághoz utalja.

Berta Krisztián tett módosítót, amire utalt Balogh László, hogy ez a parkolási rendszer inkább tovább rontja a helyzetet.

Fodor Csaba nem is érti mit mond Balogh László. Létrejön majd 100 parkoló, akkor az, hogy lehet kevesebb, mint ami korábban volt? Ha X-hez hozzáadunk 100-at, akkor az nem lehet kevesebb, mint előtte volt. A mostani lehetőség jóval olcsóbban csinálja meg, mint a korábbi tervekben vázolt összegek. Az ottani beruházókkal közösen csinálják meg a parkolókat. Fodor Csaba visszautalt arra: már a korábbi években is felvetették ezt, de akkor a Fidesz-frakció részéről olyan interjú jelent meg a Zalai Hírlapban, hogy a kórházi parkolás megoldott.

Balogh László visszautasítja, hogy badarság, amit mond. Hiszen, ha lesz ott egy Spar és egy Burger King, akkor az a 100 parkoló kevésnek bizonyulhat.

Bizzer András úgy gondolja, hogy a Tulajdonosi Bizottság, amely mindenről is dönt, most elaludt. A csapadék-vízelvezetés 9 millióba kerülne, de ezt csak akkor tudják megoldani, ha a magánbefektetők telkein keresztül tennék meg. De miután nincsenek tervek, így feljöhet az a helyzet, hogy csak jóval drágábban tudják megoldani ezt. S szerinte Berta képviselő módosítója sem oldja meg ezt a kérdést.

Szabó Szilárd szerint, amit ő korábban már felvetett, azt már most igazolja a csapadékvíz problémája. Ez az egész "buli", de deficites projekt lesz, de ezt még le lehet nyelni, hiszen a város pénze nem számít egyeseknek. De a másik probléma, hogy itt egész nap torlódás van, körforgalomtól körforgalomig ér a sor, mi lesz itt akkor, amikor gyorsétterem és bevásárlóközpont lesz ott.

Fodor Csaba reflektált: kinek a területén építsen az önkormányzat parkolót, ha nem a sajátján? Az önkormányzatnak sajnos vagy nem sajnos, de vannak olyan kötelezettségei, ami nem megtérülési alapon megy végbe. Bármennyire is fáj a Fidesznek, a parkolót meg fogják csinálni. Továbbiak is lesznek, amiről még nem is tud a Fidesz, de Fodor szerint izgulhatnak. Szabó a körforgalmakat hibáztatja a dugókért, de a helyes az, ha saját magukat teszik felelőssé. Hiszen a fideszes vezetés alatt Fodor Csaba is úgy érvelt, hogy egy nagy körforgalom legyen, ne a mostani rendszer. De a fideszes elődök ezt szavazták meg. Most pedig mégis az ÉVE-re akarják lőcsölni. A parkolót meg fogják építeni, és a kórház áldatlan parkolási helyzetét is meg fogják oldani. Fodor tudja, hogy a kórházon belül is van parkolási lehetőség, de azt mondják, az nagyon drága. A képviselőknek pedig arra van esküje, hogy a város érdekében teszik a dolgukat. Ezek mind nyilvános pénzek, s arra kérik a másik oldalt, hogy ne a pozitív lépések esetén huhogjanak. Ez a terület 10 évig volt parlagon, de még a füvet sem akarta lenyírni a Fidesz.


 

Balogh László szerint összességében a belvárosi rekonstrukciót összességében pozitívan lehet értékelni. A parkolási probléma majd eldől, de a megoldás biztosan előttük áll.

Szabó Szilárd Fodor Csabának szeretne reagálni, de az ÉVE frakcióvezetője kivonult.

Valaki mikrofonon kívül vetette oda: nem válaszolsz, felolvasod.

Szabó Szilárd szerint a Katonaréten is áldatlan állapotok vannak. Fodor reakciójából az látszik, hogy nem érti, amit Szabó mondott. Ő nem a körforgalmakat okolja, szóval, ha mond valamit, akkor arra reagáljon, amit Szabó valóban mondott.

Balogh László megemlítette: Fodor úr nem tud reagálni, mert telefonál.

Károlyi Attila kérte Balogh Lászlót, az imamalomnak vessen véget.

Balogh László szerint neki az imamalom egy pozitív jelző.

Károlyi szerint Szabó csak dödög és dödög.

 

Horváth Jácint megemlítette, ember legyen a talpán, aki kiigazodik a Fideszen. 2020-ban vetették fel a parkolók ötletét. BIzzer András akkor azt mondta: csak ideiglenes parkolókat tud elképzelni, de az új uszoda megoldást nyújthat. Balogh László azt mondta, örül, hogy a foghíjtelek hasznosulásnak örül, viszont külső befektetőknek jobban örülne. Brünner Szilveszter pedig egészen odáig ment, hogy jó a pakolási helyzet a kórházban. Ezek voltak a nyilatkozatok 2020-ban.

Balogh László, ő a Spar és a Burger King megjelenésére utalt most a parkológondoknál. Ezt nagy nevetés fogadta az ÉVE oldalán.

Bizzer András anno azt gondolta, hogy az egész terület egy nagy parkoló lesz.

Szavazás, Berta módosítójáról: 8 igen 6 tartózkodás.

Az eredeti javaslat: 14 igen.

Lényegében ez volt az első vita, jön is egy kis szünet.

15:35 - Trafiboxok

Balaton utca 7-nél lenne, 1,5 millió forint van rá a költségvetésben, de ez 4 millióba kerülne. Így a polgármester nem támogatja, mert nincs rá pénz.

Bodó László kért szót, módosítója a következő: dönt a megvalósításról a közgyűlés, a hiányzó forrás előteremtését a Tulajdonosi Bizottságnak kell megvizsgálnia. Az új pontot 2023. szeptember 30-ig kell beterjesztenie a polgármesternek.

Bizzer András kért szót. Ő is elég csendes volt ma, bár ez tulajdonképpen igaz az egész közgyűlésre. A felvetés az alpolgármester szerint nem rossz, de 4,5 millió forint elköltése előtt meg kellene kérdezni a rendőrségtől, hogy évente hány alkalommal kerül bele eszköz. Mert, ha évi 2 alkalommal lesz benne trafipax, akkor felesleges ennyi pénzt elkölteni.

Szabó Szilárd így foglalta össze az ÉVE politikáját: utak,járdák - nem, trafibox - igen. Ezt adják a kanizsaiaknak. Nem is érti a felvetést Szabó, hiszen ezen a szakaszon akkora dugók vannak, hogy maximum este lehet ott közlekedni. A döntés előtt azt is meg kellene vizsgálni, hogy a Telekin milyen eredménnyel dolgozott az eddigi eszköz.

Bodó László Bizzer Andrásnak mondja: ez egy szakma, a rendőröké, és jó hogy nem jelentik be a lakosságnak, hogy a rendőrség mikor tesz eszközt a trafiboxba. Bodó nem tudja, hogy Szabó Szilárd hallott-e már arról, hogy gyorsulási versenyeket rendeznek a Balatoni úton. Ez ennyibe kerül, 1 cég gyártja Magyarországon, de a telepítése szükséges.

Fodor Csaba nem érti a felháborodást, preventív szerepe van a trafiboxnak. Az okoszebrák esetében, amire Bizzer András utalt, pont az ÉVE egyeztetett a rendőrséggel, és oda helyezték ki, ahova kérték. A Balatoni utcán pedig igenis, napközben is sokan átlépik a megengedett sebességet.

Károlyi Attila kért még szót: javasolja, aki szerint ez hiábavaló, hogy próbáljon meg 50-el menni a Telekin. Nem tud, mert ma már minden autós 30-al megy. A Balatoni utca Kanizsa legveszélyesebb szakasza. Két gyalogátkelő helyen már 4 ember meghalt azon a szakaszon. Ritkán dicséri Bodó képviselőtársát, de most megteszi.

Bodó módosítója: 8 igen 0 nem 6 tartózkodás.

15:32 - Evangélikus egyházközség kérése

Fodor Csaba volt az előterjesztő, 20 százalékot kell az önkormányzatnak biztosítani egy pályázathoz. Egyhangú - 14 igen.

15:25 - Török kút

35 millió forintba kerülne a felállítása a Deák téren, de Balogh László szerint ez nem fér bele az idei költségvetésbe.

Károlyi Attila szerint ő a körforgalom és a Török kút-felelős. Szabó Szilárdnál érdeklődik, az nem fáj neki, hogy a Török kút tönkremegy, csak az fáj, hogy a bagolai templom van rossz állapotban? De ez igaz, mint a Hevesi-körforgalom kérdése is, ahol lassan már ököllel ütik egymást az autósok.

Balogh László szerint ez a felvetés az ÉVE-frakciónak szólt. A polgármester szerint ő legalább annyira Török kút felelős, mint Károlyi Attila. De ezt nem lehet most megoldani, kéri Károlyi "Kiskanizsa-felelős" Attilát, ezt értse meg.

Szabó Szilárd válaszolt, de fáj a szíve. De amennyi javaslatot hozott, az összesen nem került 35 millió forintba, mint amennyibe a Török kút maga.

Fodor Csaba módosítási javaslattal jött: elfogadja a tájékoztatót, s az összegek ismeretében feljogosítja a Tulajdonosi bizottságot, hogy 2023. december 31-ig készítsen előterjesztést, hogy van-e forrás a felállításra.

Balogh László szerint ravasz megfogalmazás ez, de támogatja.

Szavazás: 11 igen, 0 nem 3 tartózkodás.

15:21 - Bagola ismét és a Szentháromság-templom

Szabó Szilárd előterjesztése az ügy, a bagolai egyházközösség kéri a város támogatását.

Balogh László Reményik Sándort idézett: a templom és az iskola mindannyiunknak fontos.

Horváth Jácint szerint nekik is fontos, így a templomra 3,5 millió forintot szánnak. Egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

15:10 - Alsó Szabadhegy és a Pásztor utca

Szabó Szilárd visszatérő előterjesztése, legutóbb nem támogatta az ÉVE-frakció. Szabó elmondta, örül, hogy most Károlyi itt van az ülésen, hiszen ő is többször szót emelt ezen fejlesztés mellett.

Károlyi Attila elmondta, amikor ilyen kéréssel szembesítik, akkor az esküje jön szembe vele. Hiszen ő ott lakik, és elismeri, hogy Szabó képviselő tesz az ügy érdekében. Károlyi elmondta, a frakció elhatározása az, hogy még ebben az évben rendezzék. Az előterjesztés olyan lesz, mint a bagolai esetben.

Fodor Csaba jött. 4,5 millió forintról döntöttek volna, ami valóban nem nagy összeg, de más elképzelésük van. Károlyi Attila már régóta abajgatja a frakciót, hogy tegyenek valamit, de egy vizsgálatot le kell folytatni, hiszen a közeli jövőben komoly útfejlesztések lesznek a környéken. Így a Tulajdonosi Bizottság kinyilvánítja a szándékot a fejlesztésre, de ezek további tárgyalást igényelnek.

Balogh László és Szabó Szilárd is arra utalt, kíváncsi lett volna a részletekre, hiszen Fodor Csaba egy még komolyabb fejlesztésre utalt. Ennek Szabó is örülne, de az szerinte biztos, hogy az általa vázolt lehetőség a legolcsóbb.

Fodor Csaba módosítójáról szavazás: 8 igen 6 tartózkodás.

15:02 - Bagolai fejlesztések

Balogh László elmondta, Szabó Szilárd és a Via szakemberei bejárták a helyszínt, ezt követően tették meg a javaslatukat, két fejlesztésre, ami összesen 6,5 millió forint.

Fodor Csaba tett egy módosítót, hogy ezt a napirendet nem szavazzák meg, de döntenek arról, hogy a Tulajdonosi Bizottság meg fogja vizsgálni a Viaval közösen a fejlesztési lehetőségeket.

Szabó Szilárd szólt volna, de Balogh László bemondta a szavazást. Majd ezt mégis érvénytelenítette, így szólhat Szabó Szilárd.

Szabó Szilárd azt kéri, hogy legalább a csapadékvizes eljárást mérlegelje az ÉVE, ami 525 ezer forint körüli összegből megoldható. Azt elfogadja Szabó, hogy nincs pluszforrás, de minden felvetést nem szabad elvetni. Ezt azért kívánta elmondani Szabó, mivel ez bőven belefér a maradványba.

Balogh László azt kéri Fodor Csabától, méltányolja ezt a kérést.

Fodor Csaba szerint úgy látszik, nem világosan fogalmazott. Nem mondta azt, hogy ezt nem támogatja a Tulajdonosi Bizottság. Azt mondta, hogy a döntést hozza meg a Tulajdonosi Bizottság. Ezzel a felvetéssel nincs probléma és a másikat is csak jobban meg kell vizsgálni.

Szavazás 8 igen 6 nem 0 tartózkodás.

14:58 - Víziközművagyon felosztása

Horváth Jácint emlékeztetett, a Székelykert felé van egy kellemetlen, szennyvízprobléma. Korábban kérték, hogy ez kerüljön az első helyre, végül nem történt meg, de most kéri Kendli Richárd ügyvezetőt, hogy vizsgálják meg a helyreállítás lehetőségét.

14 igen, egyhangú - robog a közgyűlés.

 

14:52 - A maradvány felosztása

Az idei költségvetést másodszor módosítják. Balogh László megjegyzi, 29 milliárd bevétele van a városnak, ebből 13 milliárd a kiadás főösszege. 16 milliárd régi projektekből származik, ez fontos elem a költségvetés elemzésekor. Horváth Jácint a polgármester beterjesztésén nem kíván nyilatkozni, egy pontot vesz ki a javaslata.

A Vagyongazdálkodás Zrt-t érintette volna ez a változás, valamint a Médiaháztól 39 milliót vont volna le a polgármester, a Kanizsa Aréna kapott volna plusz 30 milliót. Ezeket az ÉVE nem fogadja el.

Szavazás: 8 igen 6 nem

14:44 - Személyszállítás

2022-ben a személyszállítás 547 millió forint körül volt, s 168 millió forint bérfejlesztési támogatást kapott a Volánbusz és Nagykanizsa. De az önkormányzat többet fizetett, így túlköltés lett. Ezt az összeget építené be a napirend. De a Volánbusz valóban jelen van a városban Balogh László szerint. Lesz újabb változás is, de nem a mai ülésen.

A legutóbbi döntésről itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202305/majus-14-en-ismet-valtozott-a-nagykanizsai-buszkozlekedes

Ez a mai pont nem hozott vitát, 14 igen.

14:41 - Vita nélkül, de hosszú ülésre számítva

Két pont sem hozott vitát, de Fodor Csaba hozott egy módosítót: ha ma 23 óráig nem végeznek, jövő hétfőn kellene folytatni a tanácskozást, de az pünkösd. Így a következő ülést május 26-ra, péntekre tennék. Ezt 8 igennel elfogadta a közgyűlés.

14:11 - Interpellációk

Szokás szerint Berta Krisztián kezdett: az első felvetése a Hunyadi utcához kötődik, itt a lakók jelezték neki a problémáikat, amik azóta keletkeztek, amióta működik a református óvoda. A második felvetése a Via "ne telefonozz" felfestéseinek újrafestésére irányult. A harmadik pedig visszatérő ügye Bertának: Lázár miniszter úrtól kérjen információkat Balogh László az M9-es kapcsán.

A polgármester szerint ez klisé, amit nem tart szerencsésnek.

Gábris Jácint két pontot hozott. Az első a korpaváriaktól érkezőktől jött. A külső szakasz, a 74-es szakaszon a buszmegállónál veszélyes állapotok vannak a fabenövések miatt. A másik felvetése pedig Palinhoz kapcsolódik. Az elkerülőnél az esővíz ismét problémát okoz.

Bodó László folytatta, 3 kérdéssel. A Virág Benedek utca kátyúiban 5-10 centis víz maradt meg, a kérés az, hogy a kátyúzást oldja meg a város. A második a Keleti városrészhez kapcsolódik: a Szolgáltatóháznál az úttesten komoly gyűrődések vannak, le kellene marni ezt a szakaszt. Végül pedig a Széchenyi téren nagyon szűkek a parkolóhelyek, ezeket újra fel kellene mérni.

Radics Bálint jött. 3 felvetést hozott ő is. Miklósfa utcán a vízelvezető árok nyírása után a zöldhulladék bent marad az árokban, korábban kérte már a Via vezetőjét, hogy ezt a munkát megfelelően lássák el. A Tripammer utcában óriási kátyúk vannak, az autók tengelye tönkre is mehet ezen a szakaszon. A beruházás eddig forráshiány miatt nem valósult meg, de legalább a kátyúzást el kell végezni.  A Sétakertnél sokan örültek, hogy elkészült a szökőkút és megújult a park. Viszont az elmúlt hetekben több lakossági jelzést kapott. Több kutyatulajdonos a szökőkútban fürdeti az ebeket és a kutyagumikat sem szedik össze. De sokan ott mosnak lábat, ezt is tiltja a kihelyezett tábla. A közterület-felügyeletnek többet kell ott járőröznie a képviselő szerint.

Szabó Szilárd a Szentgyörgyvári hegyen lévő problémára világított rá. Az eső több helyen elmosta az utat és a kátyúk is sokasodtak. Radics Bálinthoz hasonlóan ő is kiemelte az Erdész utca állapotát, ami nagyon rossz állapotban van. Ez régóta nem volt karbantartva. Emlékeztetett, a zártkerti szakaszra ő tett javaslatot 15 millió forintos fejlesztést, de nem támogatta az ÉVE-frakció. Végül egy kéréssel jött, polgármester felé. A Városfejlesztő ügyvezetőjének irányába kell lépnie Szabó szerint Balogh Lászlónak. Zárt ülésen tárgyalta legutóbb a közgyűlés az energetikai pályázat anyagát, így ők nem is tekinthettek bele mélységében az anyagba, hiszen Fodor Csaba ezt titoktartáshoz kötötte. Szabó úgy tudja, 1 közbeszerzésben történt eredményhirdetés, kettőben még nem. Így nem nyilvános, hogy ki fogja elvégezni a munkát. De vállalkozóktól kapott ő jelzéseket, hogy mindezek ellenére egy vállalkozó már a helyszínen tárgyalt a munka kivitelezése kapcsán. S ha ez igaz, az úgy nagyon aggályos. Pláne a titoktartási előzmény ismeretében.

A titoktartási ügyről itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202304/alig-nehany-percig-tartott-a-mai-masodik-kozgyules

Balogh László úgy tudja, pénteken lesz végleges eredményhirdetés, addig türelemmel kell várni, de a kérdéseket továbbítja.

Tóth Nándor egy szelektívsziget állapotát hozta, a Muraközi és a Kazinczy utcában. A környezetében több szelektívszigetet felszámoltak, ezt most ő nem kéri, de rendbe kellene tenni. A kiskanizsai rendelők kapcsán elmondta, ezek viszonylag újak, de a vakolat már omladozik, meg kell vizsgálni, van-e forrás megcsinálni. A harmadik örökzöld téma, a kátyúzás, ma is már ő a negyedik, aki szól-e témában. Ő a Bornemissza és a Pivári utcában lévő óriási kátyúkat említette.

Károlyi Attila folytatta. Úgy gondolja, a kanizsaiak meg lehetnek elégedve a város főkertészének munkájával, hiszen a város virágos képe a Nettát és a Via-t is dicséri. Az igaz, hogy néha térdig ér a fű, de például ő Spanyolországban és Horvátországban is tapasztalt hasonló problémákat és Erdélyben is .Nagyon örül Károlyi annak is, hogy az elkerülőhöz ki lett ültetve 100 kicsi fenyő. Egy kérése van, hogy a körülötte lévő gazt néha ritkítsák meg. Harmadszor hozza azt a pontot, hogy a Vásárcsarnok bejáratát és az élelmiszerbolt, valamint a Volán kerítése között egy "ökörhajtás" van, többször kérte már, hogy ne legyen ilyen rendetlen ez a helyszín.

Balogh László elmondta, ezt a problémát többször jelezte már a Via vezetőjének, ezt most is megtette.

Fodor Csaba már előre elmondta, ez nem tipikus hozzászólás lesz, de nem lehet Szabó Szilárd mondatát szó nélkül hagyta. Minden pályázó megkapta azt az összegzést, amiben benne volt a döntés. Nyilván, aki Szabót megkereste, nem ő volt a nyertes. Ha a nyertes pedig már nekiáll egyeztetni, az azt jelenti, hogy helyesen jár el, hiszen ma már minden nap számít. Ha megkérdezte volna polgármester urat, akkor elmondhatta volna, hogy pont ma írt alá egy szerződést, ami már sínen van. A Tripammer utcában pedig valóban gond van, igaza van Radics Bálintnak, csak kopogtassanak Cseresnyés úrnál, hogy végre csináltassa meg az uszodát.

Balogh László szerint kettős szereposztás van Kanizsán, hiszen van, amire Fodor tud válaszolni, nem ő. Elismerte, valóban átadták műszakilag az ipari csarnokot és az Attila tagóvodában is átadják ma a munkaterületet.

Szabó Szilárd kapott szót. Fodor Csaba legutóbb ilyen esetben ügyrendit nyomott, ő ezt nem tette meg, de most elmondta: ez a pont nem a kérdezz-felelek. Amit ő most felvetett, az nem azokra a projektekre vonatkozott, amit Fodor most felvetett

14:03 - Kezdés

Rövid megnyitójában Balogh László elmondta, büszke lehet mindenki a tehetségbarát város címre, amit nemrégiben kapott meg Nagykanizsa. A közgyűlés határozat kész, de Erdős László hiányzik. Majd ismertette a napirendeket és a kiegészítéseket.

Bizzer András a napirendi pontok kapcsán is szót kért, hangsúlyozta, furcsának tartja, hogy a városi cégek beszámolói zárt ülésre kerülnek. Elmondta, erre az ügyvezetőknek joga van, de az üzleti terv is nyílt volt, így ezt nem tartja jó iránynak az alpolgármester. Szerinte az is nagyon furcsa, hogy a Kanizsa Rehab beszámolója az utolsó pillanatban lett feltöltve. Zárt ülésen érdeklődni is fog, hogy miért jött ilyen későn az anyag. Balogh László is kétkedő, de méltányolta a cégvezetők kérését.

Fodor Csaba válaszolt. A 20-as napirendet vegyék le. Ez a DRVE pontja. Bizzer Andrásnak pedig elmondta, majd amikor ott tartanak, felteheti az aggályoskodó kérdéseit, amiket rajta kívül senki sem ért.

Balogh László ezt nem támogatja. Szavazás 8 igen 6 nem. Nem tárgyalják a DRVE ügyét.

Az összes többi pont és azok sorrendje: 14 igen.  

Előszó:

Az utolsó pénteken megjelenő számunkban foglaltuk össze a legutóbbi 2 hét politikai történéseit. Azóta néhány nap telt el, de nem eseménytelenül, hiszen Gábris Jácint kapott egy nem is olyan finoman kioktató hangnemű polgármesteri választ az interpellációira. 


 

A legutóbbi cikkünk itt olvasható: https://kanizsaujsag.hu/hir/202305/kampany-idegen-tollak-vs-igy-hazudik-a-nagykanizsai-fidesz?fbclid=IwAR0yv_iITHmZHPjpuesZruu4hbYWJonC-bGYkOw3TPOXFgwQg9ZQtAH1ENA

Mikó-Baráth György

Fotó : Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.