Gálával zárták jubileumi évüket a kiskanizsai iskolák

facebook megosztás

Az idei tanévben ünnepelték a Nagyrác utcai iskola alapításának 140., a Templom téri intézmény fennállásának 180. évfordulóját. Iskolatörténeti kiállítás, emlékkiadvány megjelenése, faültetés – és számos egyéb mozzanat emlékeztetett a múltra és a jelenre.

Az egykori és mai tanítók, diákok pénteken egy gálaesttel koronázták meg a programsorozatot. Ősztől kora nyárig kísérte végig a jubileum a 2022/2023-as tanévet Kiskanizsán. A csúcspontot a májusi gála adta, ahol a múlt, a jelen és a jövő találkozott.

– Nagyon sok olyan rendezvényünk van, ami igazából arról szól, hogy a gyerekek, vagy a felnövekvő ifjúság visszatér és szeret visszajönni az intézménybe. Öt évvel ezelőtt volt már egy gálánk, az egyik idei kiadványunk arról szól például, hogy az elmúlt öt év alatt mennyi minden történt – nyilatkozta Molnár István, a Kiskanizsai Általános Iskola igazgatója.

A gálára folyamatosan érkeztek az egykori tanítványok, köztük a országos hírű Puncs fagyizó tulajdonosa, Horváth Ferenc.

– Sáska gyerek vagyok, és ide jártam általános iskolába. Nekem volt egy nagyon jó, kedves tanárom, Popellár Jenő tanár bácsi, aki a fafaragást tanította, amit a mai napig űzök. Nagyon nagy elismerés volt nekem, hogy a tanár bácsi kopjafáját tavaly felújítottam, és idén is a mise után meg voltunk hívva, a műsort a gyerekek adták. A mai napig szeretek gondolni a régi tanáraimra, és mindent nekik köszönhetek – mondta el Horváth Ferenc.

Dénes Sándor önkormányzati képviselő, Nagykanizsa egykori polgármestere, pedagógus szintén kiskanizsai születésű, általános iskolai tanulmányait a Nagyrácz úti intézményben végezte – és szintén nagy örömmel érkezett a jubileumi ünnepségre.

– Végig nagyon jó kapcsolatot ápoltam a volt iskolámmal, és ahol csak lehetett, próbáltam mindig segíteni. És nagyon örülök annak, hogy mi 180 évet ünneplünk, meg 140 évet, - hogy nem csak múltja van a kiskanizsai iskolának, hanem biztos vagyok abban, hogy jövője is – árulta el Dénes Sándor, önkormányzati képviselő, pedagógus.

A gála egyfajta örömünnepvolt – mint az a köszöntők során elhangzott – a generációk találkozása, csaknem 200 fellépővel. 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.