Csaknem 50 napirendi pontról döntöttek a városatyák

facebook megosztás

Megvizsgálják Nagykanizsa kilépését a Kistérségi Társulásból, 100 parkolót hoznak létre a Teleki és Kórház utca kereszteződésében, de azt is megszabták a hétfői közgyűlésen, hogy Balogh László és Cseresnyés Péter egyeztetésein nem lehetnek jelen a hivatal dolgozói. Mintegy 50 napirendről tárgyaltak a frakciók, a szokottnál kevesebb vitával, de fajsúlyos zárt üléssel.

– Ne csodálkozzon Schauta úr és az ÉVE-frakció azon, hogy az a fajta zsarolás, ami a térségi társulási tanácsot érte, hogy vagy átadja a társulás az ingatlan vagyonát vagy nem szavazza meg Schauta úr a költségvetést. Hiszen tudni kell, hogy nem csak a 27 tagnak a többsége kell egy ilyen szavazásnál, hanem Nagykanizsa egy ilyen szavazásnál lakosságarányosan 75 százalékkal rendelkezik – fogalmazott a közgyűlésen Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A polgármesteri tájékoztatónál jött elő a Nagykanizsa és térsége önkormányzati társulás kontra Schauta Marcell ügy. Balogh László szerint méltatlan az a helyzet, amit az ÉVE képviselője okozott. A közgyűlésen két módosítót is hozott a többségi frakció a témában: az el nem fogadott költségvetés miatti 100 ezer forintos büntetést levonják abból a forrásból, amit Nagykanizsa biztosít a Kistérségi Társulásnak, valamint a következő ülésre meg kell vizsgálni a kilépés jogi és anyagi lehetőségeit.

– Olyan épületeink vannak, amelyekre most nem lenne rentábilis költeni. Így adódott az, hogy egy szociális központot alakítsunk ki a Bajza utca 2-ben. Maga a terület az megfelelő lenne, az, hogy tudjuk-e hasznosítani, meg tudunk-e állapodni a saját társulásunkkal vagy sem, az eldőlhet a holnapi napon – hangsúlyozta Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője.

A Városfejlesztő ezúttal két fontos projekt elindulása kapcsán került előtérbe. Aláírták az Inkubátorcsarnok és az Attila utcai óvoda kivitelezői szerződését. Bizzer András szerint ebben a sikerben fontos szerepe volt a Fidesz-frakcióknak és azoknak a kritikáknak, amit a Városfejlesztő vezetője, Czirákiné kapott tőlük.

– Én azt szerettem volna még, ha a késlekedés miatt a kockázat nincs jelen. Ha sokkal korábban ezek a projektek elindultak volna. Ez a város szempontjából egy sokkal megnyugtatóbb állapot lenne. Én nagyon remélem, hogy nem lesz végül probléma egyik projekt kapcsán sem. Én azt gondolom, ha ez így alakul, akkor az nagyban lesz köszönhető polgármester úrnak és a Fidesz-frakciónak, hiszen mi folyamatosan nyomon követtük ezeket a projekteket, s megfogalmaztuk az adott problémákat. Kritikákkal éltünk a Városfejlesztő Kft. irányába, s szerintem ezek a problémafelvetések és kritikák segítettek abban, hogy a Városfejlesztő Kft. összekapja magát – jelentette ki a testületi ülésen Bizzer András alpolgármester.

Az ülésen Horváth Jácint hangsúlyozta: az állam és a Fidesz is ott tett keresztbe ezeknél a projekteknél, ahol csak tudott. De szerinte meg lehet nézni a helyi kormányoldal és a polgármester Facebook-posztjait, azok is mind negatívan hatottak a vállalkozók felé.

– A Magyar Államkincstárnál például a BLG és az Attila utcai óvoda, s egyéb energetikai felújítások, 18 hónapon keresztül álltak. 18 hónapon, másfél éven keresztül nem adták ki rá a végső pecsétet…Csak valamiért pont a 2022-es választások után sikerült rögtön kiadni rá. Ha ezt az időt nem vesztegetjük el, vagy ha ez fél évre redukálódik, s fél év alatt sikerül megoldani, akkor már rég befejeztük volna ezeket a projekteket. Ebből látszik az, hogy mennyire álságos volt a Fidesz taktikája ebben – hangsúlyozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A zárt ülésén a megszokottnál lényegesen több napirend szerepelt, hiszen a városi cégek beszámolóit mind itt tárgyalták a frakciók. A történtekről már tegnap este megjelent egy írás. Ezzel Fodor Csaba szerint jogszabályt sértett a weboldal, hiszen a jegyző hétfőn nem hirdette ki az itt tárgyalt pontokat. Az ügy kapcsán írásban kerestük Gyergyák Krisztinát, aki holnapra ígért tájékoztatást.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.