A magyar történelem kevéssé feldolgozott szegmenséről szóló könyvet mutattak be a HEMO-ban

facebook megosztás

A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban. A Kényszerpályák és külön utak című kötet a kanizsai történész, Domján Dániel Ferenc munkája.

Történészként mindig is Jugoszlávia és a Balkán története iránt érdeklődött Domján Dániel Ferenc. Eredetileg a délszláv háborúval szeretett volna foglalkozni, a harminc évvel ezelőtti történések azonban egy nehezen kutatható témakörnek számítanak, így végül Magyarország és Jugoszlávia 1945 és 1956 közötti kapcsolatából írt szemináriumi dolgozatot, majd könyvet. Munkája során a Belgrádi Magyar Levéltárban és a Magyar Nemzeti Levéltárban végzett kutatómunkát. Bár a témában születtek már könyvek, a szerző gyűjtése során számos érdekességre bukkant.   

– Természetesen voltak olyan információk, amik eddig nem voltak annyira ismertek, főleg a az állambiztonsági levéltárban akadtam rá többek között például a zágrábi perre. Ez mondhatjuk, hogy egy jugoszláv Rajk-per volt. Nem akkora volumenű, de eddig nem volt publikálva. Illetve számos olyan kisebb ügy volt, ami nem látott még eddig napvilágot – árulta el Domján Dániel Ferenc, történész.

Az érdeklődők a könyvből megismerhetik a jugoszláv hírszerző szervek munkáját, valamint a két ország számos alkalommal változó kapcsolatát az 1940-es, ’50-es évekből. Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó vezetője szerint a könyv mindenkinek ajánlott, aki a történelem kevésbé ismert összefüggései iránt érdeklődik.

– Az én szívem csücske a második világháború és az utána következő évek történelme. Nagyon megörültem amikor láttam, hogy létezik már egy ilyen írás, szerencsére a szerző anyukáját ismertem és rá is írtam, hogy lehetséges lenne-e, hogy bemutassuk ezt a könyvet – mondta el Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója.

A kötetbemutatón a Batthyány Lajos Gimnázium történelemtanára, Horváth Gábor beszélgetett a szerzővel a kötetről és a korszakról.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.