Három olimpiai bajnok pólós társaságában mutatták be a sikerkorszakról szóló dokumentumfilmet

facebook megosztás

Olimpiai bajnokokkal találkozhatott a közönség vasárnap délután a Cinema Nagykanizsában. „A nemzet aranyai” című dokumentumfilm helyi díszbemutatóján Kósz Zoltán, Varga Dániel és Steinmetz Ádám vett részt.

 Az április 20-án mozikba kerülő film a magyar sporttörténelem egyik legsikeresebb korszakát dolgozza fel. 1997 és 2008 között a magyar férfi vízilabda-válogatott Kemény Dénes vezetésével három olimpiát, két Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot nyert. Az alkotásban ennek az érának a sikereit és a kudarcként megélt elveszített döntőit elevenítik fel a sportolók. Kósz Zoltán Sydneyben a csapat legrutinosabb tagjaként győzött, az egykori kapus úgy érzi, ezzel a sikerrel koronázta meg pályafutását. Csapattársaihoz hasonlóan ő is a csapategység erejének tulajdonítja az aranyérmet.

– Kidolgozta magát a rendszer. Természetesen eleinte többet hagyatkoztak rám, aztán ahogy szépen kiegyenlítődött a rutin és a szerepvállalás, így már volt olyan periódusa ennek az időszaknak, amikor már én szorultam tanácsra a fiatalabbak részéről – árulta el Kósz Zoltán, olimpiai bajnok vízilabdázó.

Steinmetz Ádám Athénban fivérével Barnabással együtt érte el pályafutása legnagyobb sikerét. A többszörös magyar bajnok, Euroliga és KEK-győztes korábbi center büszke a bemutatott filmre.

– Megható volt visszaidézni azt a számos sikert és emellett azért a kudarcokat is, amit ebben az aranykorban megéltünk. Nekem is voltak olyan sztorik, megjegyzések, pluszok a saját csapattársaimtól, stábtagoktól, ellenfelektől és azoktól az ellenfeleinktől, - akikkel küzdöttünk, pofozkodtunk éveken át a medencében -, hogy hogyan vélekedtek rólunk. Nekem nagyon tanulságos volt és nagyon jól sikerült a film – nyilatkozta Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó.

A második és harmadik olimpiai ciklus között szilárdította meg helyét a nemzeti csapatban Varga Dániel, aki hihetetlen élményként élte meg, hogy azokkal a játékosokkal küzd a sikerekért klubcsapatában és a válogatottban, akiket kamaszként a televízióban nézett. A filmben fontos szerepet kap a pekingi olimpia, ahol a magyar csapat több nagy torna elvesztése után veretlenül végzett az élen.

– Ott voltunk folyamatosan a világ élmezőnyében, döntőztünk, egy-egy góllal maradtunk le. Azt kell, hogy mondjam, hogy a legjobbak között voltunk, Pekingre pedig úgy érkeztünk meg, mint az egyik esélyes, persze többedmagunkkal. Persze ott benne volt a levegőben az első naptól kezdve, hogy itt valami nagyon összeállt és nagyon jó lesz. Én legalábbis ezt éreztem, a többiektől is ezt hallom vissza, a filmből is ez derül ki. És hát be is bizonyosodott, hogy a pekingi két hét alatt szinte tökéletesen játszottunk – emlékezett vissza Varga Dániel olimpiai bajnok vízilabdázó.

A bemutatót követő közönségtalálkozón a kérdések mellett a nézőknek lehetőségük volt közös fotót és autogramot kérni az olimpiai bajnokoktól. A magyar sport korszakos egyéniségeivel hosszabb beszélgetést láthatnak mai, Napi Kanizsa című műsorunkban.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.