Több, mesterségesen kihelyezett süllőfészken vannak ikrák a Csónakázó-tóban

facebook megosztás

 A kísérlet információt ad a halgazdálkodónak a süllők tóban lévő jelenlétéről és mennyiségéről, valamint nagyon hatékony módja az ívás elősegítésének.

A Híradóban látható felvételeket a halőri szolgálat juttatta el szerkesztőségünkhöz. A múlt hétvégén emelték ki a február végén elhelyezett mesterséges süllőfészkeket. Összesen kilenc darab lett kihelyezve, – a szakemberek örömére – ahogy a fotókon látszik is – több fészek van már telis-tele ikrákkal. Ez a kísérlet egyrészt információt ad arról, hogy a víztestben lévő süllő állomány ivarérett egyedei magát az ívást a tóban végrehajtják – magyarázta Szépligeti Ferenc, a Magyar Országos Horgász Szövetség halőre.

– Nagyon hatékony módja ez az ívás elősegítésének. A mederfeneket áttapogatva nagyon sok a Csónakázó-tóban a lágy iszapos rész, ami a süllő ívásnak, vagy magának az ívásnak nem egy túl ideális környezet. Sokkal ideálisabb az, amikor egy lágy, füves, jelen esetben műfüves területet tudnak használni a halak az ívásra – mondta el Szépligeti Ferenc a MOHOSZ halőre.

A fészkeket a február végi kihelyezés óta folyamatosan vizsgálták, helyüket bóják jelzik, a zavartalanságot biztosítják a kihelyezett táblák – ugyanis a helyszín környékén átmenetileg tilos a horgászat. Továbbá a kajak-kenusokkal is egyezséget kötött a halőri szolgálat, a tó hátsó pár méterén nem eveznek meghatározott ideig a sportolók. Ennek az első próbálkozásnak - mint megtudtuk - további előnye is van. Előnevelt süllők ugyanis évente érkeznek a vízbe, a telepítési tervnek megfelelően, ám azok egy teljesen más ökoszisztémából kerülnek a tóba, így fennmaradásuk is kockázatosabb – fogalmazott Szépligeti Ferenc.

– Időben nem biztos, hogy pontosan egyeztetve van itt a halak tápláléka, nem biztos, hogy pont abban az időben jelen van, amikor az a hal érkezik. Általában jól működik az a rendszer, de sok faktor befolyásolja. A vízben, a saját vízben kelt hal egy sokkal jobb megoldás, sokkal jobb megmaradást lehet remélni tőle – tette hozzá Szépligeti Ferenc.

Szépligeti Ferenc stábunknak elárulta, hogy reményeik szerint jövőre már jóval több fészket tudnak kihelyezni. Aki kíváncsi a süllőfészkek további rejtelmeire, hétfőn válassza a Kanizsa TV A mi portánk című műsorát, ahol bőven szolgálunk még meglepő érdekességekkel a témával kapcsolatban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.