Nagykanizsán is megemlékeztek a forradalom évfordulójáról

facebook megosztás

Nagykanizsán - ahogyan országszerte és a magyarlakta területeken is -  felvonták a nemzeti lobogót március 15-én. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján a kanizsaiak is fejet hajtottak a hősök előtt. akik a szabadságért küzdöttek, és leírták, kikiáltották, hogy mit kíván a magyar nemzet.

Legyen béke, szabadság és egyetértés. Ez az alcíme annak a kiáltványnak, amely annak idején hirdette az 1848. március 15-én kirobbant forradalmat. A nagykanizsai megemlékezés a hagyományoknak megfelelően reggel 9-től térzenével várta a lakosságot.Fiatalok és idősebbek, gyermekek és felnőttek érkeztek kokárdával a mellükön a szeles szerdai reggelen a Deák térre azért, hogy emlékezzenek, fejet hajtsanak a 175 évvel ezelőtt élt hősök előtt.A nemzeti lobogó felvonását követően az önkormányzat, a város oktatási intézményei, a politikai pártok és a civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a 48. gyalogezred emlékművénél.Az ünnepi műsor a Hevesi Sándor Művelődési Központban várta a kanizsaiakat. Balogh László polgármester megemlékező beszédét ezzel a gondolattal kezdte:  „ Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek”. Nagykanizsa első embere beszédében úgy fogalmazott, hogy a nemzet csak egységében határtalan sokféleség és végeláthatatlan sokaság, amely március 15-én közösen ünnepelhet, mert 175 éve ez volt az a nap a történelemben, amely eggyé olvasztotta a magyarokat.

– Kell egy pont a történelemben, ahol összesűrűsödik az élet, mely irányítja a lelkeket és összehozza a tekinteteket. Ezért kell egy közös cél. Mely összefuttatja a közös utakat. Ezért kell egy nap. Nekünk, Magyarországnak, szőkéknek és barnáknak, sokácoknak és kunoknak, horvátoknak és magyaroknak, anyaországiaknak és külhoniaknak, zsidóknak, katolikusoknak és reformátusoknak, van egy ilyen nap – hangsúlyozta beszédében Balogh László polgármester.

Az ünnepi műsort a Nagykanizsai Piarista-Iskola drámatagozata adta. Mihály Péter rendező, színművész szerkesztésében. A diákok „P.S.: az utóvilág tudtára….” című előadással léptek színpadra. Március 15-e Nagykanizsán a hagyományos fáklyás emlékező sétával zárult. A résztvevők Kossuth Lajos mellszobrának megkoszorúzását követően indultak el azokra a helyszínekre, ahol történelmünk nagyjai mementóként ma is jelen vannak. 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.