Nagykanizsán folytatódott a Momentum közéleti beszélgetéssorozata

facebook megosztás

A párt hétfői eseményének vendége Cseh Katalin EP-képviselő volt. A lakossági fórumot megelőzően a Kanizsa TV vendége volt a politikus. A Kibeszélőben aktuálpolitikáról volt szó, részint Nagykanizsát, részint Magyarországot és az Európai Uniót érintően.

Mi vagyunk az egyetlen olyan uniós tagállam, amellyel szemben jogállamisági eljárás zajlik, és a mi kormányunk az egyedüli, amely nem képes hazahozni az uniós forrásokat – szögezte le a beszélgetés elején Cseh Katalin.

– Ez azt jelenti, hogy egy nagykanizsai vállalkozó, egy nagykanizsai egyedülálló édesanya, egy nagykanizsai nyugdíjas sokkal nehezebben tudja viselni azokat a terheket, amelyeket adott esetben egy portugál, vagy észt, vagy egy ciprusi állampolgár viselni tudna. Hátrányban vagyunk a magyar kormány politikája miatt – mondta el Cseh Katalin.

A politikus hangsúlyozta: pont ezért szorgalmazták Donáth Anna képviselőtársával azt, hogy legyenek direkt források közvetlenül az Európai Bizottságtól a magyar településeknek, vállalkozásoknak, civileknek. Cseh Katalin úgy fogalmazott: évek óta látták azt, hogy Magyarországon politikai alapon osztják a pénzeket, ezért kárt szenved az ország. Pár év alatt sikerült elérni, hogy mintegy 20 százalékkal növekedett azoknak a forrásoknak az aránya, amelyeket közvetlenül lehet lehívni. Stúdiónkban szó volt arról is, hogy az EU-s források befagyasztása lehet a kormány politikájára adott reakció.

– Nagyon egyértelmű a helyzet. Ez kizárólag a magyar kormányon múlik. Gyakorlatilag az összes EU-tagállam már rég óta költi ezeket a pénzeket. Ha a kormány akarná, meg tudnának állapodni. Körülbelül tegnap. Az, hogy ez még mindig húzódik, az azt jelenti, hogy a magyar kormány a mai napig tusakodik azon, hogy be akarja-e tartani azokat a szabályokat, amelyeket minden egyes más európai kormány betart. Lássuk tisztán, itt olyan dolgokról van szó, amely minden egyes magyar állampolgár érdekét szolgálná. Hogy transzparensebben legyen elköltve a pénz, hogy ne a fideszes haverok üljenek az egyetemek kurátorában, hogy be legyenek tartva azok az előírások, például a társadalmi egyeztetésről, hogy ne lehessen egyik napról a másikra beszántani a kamarát vagy a KATÁ-zást. Ilyen szabályok betartása szükséges ahhoz, hogy az EU-s pénzek megérkezzenek – fogalmazott a politikus.

Az Európai Uniós források mellett még számos témát boncolgatott Tar Mihály és Cseh Katalin. A teljes, vágatlan beszélgetést elérhetik nézőink a Kanizsa Médiaház Youtube-csatornáján.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.