Idén is tisztelegtek Bach előtt a zeneiskolában

facebook megosztás

Johann Sebastian Bach, a mester. Ezt a címet viselte a kanizsai zeneiskola csütörtöki koncertestje. Az intézmény a Bach Mindenkinek Fesztivál részeként szervezte meg a programot, amin a tanárok és a növendékek egyaránt színpadra álltak.  

Az este 6-os kezdés előtt már lázasan készültek a fellépők a Sugár úti intézmény hangversenytermében. Nagy Szabina zenetanár, szervező azt mondta: nem volt véletlen a címválasztásuk sem, hiszen Johann Sebastian Bach akkora géniusz, hogy bátran tekinthetik a mesterünknek.

– Ha egy kolléga vagy egy növendék megtanul egy Bach művet, akkor rátalálhat, rácsodálkozhat azokra az elemekre, amelyek benne vannak ezekben a művekben. És ezáltal, mint egy hagymából, szépen felsejlik az, ami a mélyebb eszmei tartalom is – hangsúlyozta Nagy Szabina, a FFZAMI zenetanára.

A fiatalság is fogékony a német zeneszerző munkájára Nagy Szabina szerint, ezt a fesztivál is bizonyítja, amit immár kilencedszer tartanak meg. Az egész Kárpát-medencében, több mint 100 településen, számos programmal várják az érdeklődőket. A tegnapi koncerten olyan diákok is felléptek, akik korábban kevés művet játszottak a barokk zene mesterétől.

– Én, még nem sok művét játszottam. De nagyon szeretem játszani Bachot. Ez különleges, nem lehet játszani úgy Bachot, mint Mozartot vagy bármelyik más zeneszerzőt. Bachot másként kell előadni, másként kell játszani az ő darabjait, ő teljesen különleges, különlegesen írta meg ezeket a darabokat –  árulta el Jakus Gergely.

Az ünnepi alkalommal egy ősbemutatót is tartottak, a koncert végén Kollonay Zoltán saját szerzeményét is hallhatta a közönség.

– Nagy öröm számomra, hogy ezen az ünnepi alkalmon mutathatom be a saját művemet, ami a B A C H hangokra, vagyis Bach neve, kezdőbetűire komponáltam. Először is, ez az egész Bach fesztivál, ami országosan zajlik ma, ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy Bach zsenialitásáról beszéljünk a zene nyelvén is. Sokan szeretik Bachot, és sokan nem értik. Nos, akik nem értik, azoknak is érdemes bekapcsolódni ezekbe a programokba, mert mindenkihez szól a cím, a fesztivál – vélekedett Kollonay Zoltán.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2015-ben azt a célt tűzte ki, hogy mindenkivel megismertesse névadója dallamainak sokszínűségét. A kanizsai estről bővebben is beszámolunk kulturális magazinunkban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.