Átadták a megújult Romberg-emléktáblát

facebook megosztás

Leleplezték Sigmund Romberg megújult emléktábláját a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola falán ma délelőtt. A felújított mementó közösségi finanszírozásból létesült.

A zenész 1887-ben Nagykanizsán született Rosenberg Zsigmond néven, majd fiatalkorában emigrált az Egyesült Államokba, ahol az egyik legjelentősebb zeneszerzővé vált a musical műfajában, és a Brodwayen a mai napig játszák a darabjait. Az első emléktáblát 2010-ben állították, azonban a memento állapota évről-évre romlott, ezért döntöttek a megújítás mellett a helyi városvédők, valamint a Sigmund Romberg Emlékbizottság. A most leleplezett alkotás Ádám Krisztián ötvösművész tervei alapján készült fekete gránitból. Balogh László polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, Romberg képes volt arra, amire kevesen, vagyis a kultúrán keresztül kötött össze embereket a világ két pontján.

– A kultúra képes arra is, hogy más-más nyelvet és történelmet beszélő népekés nemzetek barátsággal egymás szemébe nézzenek, meglátva minden különbözőségük mellett az ismerős vonásokat.  Rosenberg Zsigmond, nagykanizsai születésű alkotóemberként képes volt minderre. Sigmund Romberg néven művei által közönséget teremtett Kanizsától Belistyéig, a mai Hevesi Sándor Művelődési Központtól a Brodwayig – hangsúlyozta beszédében Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

Az ünnepélyes eseményen részt vettek a horvátországi Belistye küldöttei is. Romberg gyerekkorában éveken keresztül élt a településen szüleivel, hagyatékát a szomszédos országban is igyekeznek ápolni.

– Ő komponálta a „Beliscsei indulót”, amelyet annak a városnak ajánlott fel, ahol nevelkedett A kulturális intézetünk ott létesült, ahol az ő házuk állt. Nagyon örülök neki, hogy Nagykanizsán egy ilyen ünnepélyes táblával emlékeznek rá – árulta el Domagoj Varzic, a belistyei küldöttség vezetője. 

A nagykanizsai és belistyei résztvevők a leleplezést követően megkoszorúzták az emléktáblát.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.