A Kőrösiben tartották a 2022/2023-as tanév sakk diákolimpia megyei döntőjét

facebook megosztás

A területi versenyekre rengetegen jelentkeztek, így Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Lentiben is rendeztek selejtezőket. A fináléban minden korcsoportból – külön a fiúk és a lányok – az első három helyezett vehetett részt.

Ez egy rendkívül fontos esemény, hiszen az iskolákban több helyen zajlik sakkoktatás, ennek megfelelően külön „edzőtermekbe” járnak a fiatalok, sokan közülük a zalaegerszegi Csuti, illetve a nagykanizsai Tuxera Aquaprofit NSK versenyzői – árulta el Kercsmarics József fő szervező.

– Ezek a gyerekek az iskolájukban is meg tudják mutatni a többi tanulónak – akik csak amatőr vagy hobbi szinten sakkoznak – hogy milyen szintre lehet eljutni. Egyre népszerűbb lesz az oktatás, nálunk Nagykanizsán is. A Polgár Judit Sakkpalota Programján keresztül a pedagógusok és több edző, többek közt én is tanítom a különféle korosztályokat – árulta el Kercsmarics József fő szervező.

A nagykanizsai Kőrösi-tagintézmény nem véletlenül adott otthont a megyei döntőnek, hiszen sokan a sakk helyi fellegvárának tartják az iskolát.

 – Az érdeklődés igazán szerintem a gyerek belsejéből fakad, mert játékos. Tehát, ha úgy indítunk, hogy játék, akkor érdekli a gyereket. Utána lehet továbbfejleszteni ezt a készséget. Ahhoz kell a Kercsmarics úrék és a kanizsai klub megléte, támogatása, szerepe – fogalmazott Sárdi Zoltán, a Kőrösi-iskola pedagógusa.

Valóban bő az utánpótlás Nagykanizsán. A 13 esztendős Tóth Bence például öt éve sakkozik, barátai által fogta meg a játék és már több versenyen túl van.

– Szerintem azért is jó, mert ez egy közösség is, mint sakkosok. Az iskolában a gondolkozásban is segít, és barátokat szerezni, arra is teljesen jó – vélekedett Tóth Bence.

A megyeiből az országos döntőbe jutottak a legjobbak. Az országos mezőnyben szerepelni pedig nem pusztán dicsőség – a hat korcsoport első három helyezettje 10 pontot kap a felsőoktatási felvételijéhez – a szervezők szerint ez óriási motiváció a gyerekek számára.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.