Válaszokat vár az ÉVE Cseresnyés Pétertől

facebook megosztás

Cseresnyés Péternek válaszolnia kell a végrehajtói botrány kérdéseire, nem Gyurcsányra mutogatnia – hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján Berta Krisztián és Horváth Jácint. Az ÉVE politikusai szerint csak egy alapos nyomozás igazolhatja az érintett képviselők ártatlanságát, ugyanakkor aggályaik vannak e kérdésben, hiszen korábban sem Varga Juditot, sem Rogán Antalt nem hallgatták ki. Mint ismert, a Telex birtokába jutott a Völner–Schadl-ügy néhány vallomásának részlete, amelyben a végrehajtókat támogatók között szerepel a Cs. P. monogram is. 

Szerdán 08:57-kor került ki a Telex írása, az abban foglaltakra csütörtökön, 15:40-kor reagált Cseresnyés Péter. A posztban leírja: „az általuk terjesztett rágalom már csak azért is butaság, együgyűség, hiszen, mint (ezek szerint rajtuk kívül) mindenki tudja, a nyomozás lezárult, tehát ha bármi érintettségem lenne az ügyben, azt már mindenki tudná.” Péntek délelőtt Berta Krisztián válaszolt az országgyűlési képviselő soraira. Szerinte ők nem hazudtak, pusztán kérdéseket tettek fel Cseresnyés Péternek. Az önkormányzati képviselő arra emlékeztetett: a Cs.P. monogram kapcsán a pécsi Fidesz azonnal cáfolta az érintettségét. 

 – Csizi Péter 2018-tól már nem volt országgyűlési képviselő. Ezek az ügyek, amik most felszínre kerültek, ebben a ciklusban történtek, a 2018-tól 2022-ig tartó ciklusban. Amikor ő már nem volt országgyűlési képviselő, s így vélhetően nem lehet ő azon a magasabb szinten, hogy támogatóként esetlegesen megjelenhessen a kinevezési folyamatokban. Míg a helyi Cs.P. ezt nem cáfolta, így várjuk tőle a magyarázatot – tájékoztatta stábunkat Berta Krisztián, az ÉVE-frakció önkormányzati képviselője. 

Horváth Jácint hangsúlyozta: a DK az eset kapcsán kérdéseket nyújt be a parlamentben. Szerinte fontos lenne ezeket tisztázni, hiszen ez az úgy valójában nem lett felderítve, hivatali visszaélések sorozatát nem tisztázta még a nyomozás. Horváth kiemelte, Schadl György maga mondta, 60-70, a Fideszhez közel álló személyről tud terhelő vallomást tenni, és a Telex-cikk kapcsán még inkább aktuálissá vált, hogy kiderüljön, van-e köztük dél-zalai személy. 

– Jogosak a kérdések, s ezek után még erősebbek a kérdések, miután ez a gyanú felmerült ebben a tanúvallomásban, amit a Telex.hu hozott le. A kérdések nem kevesebbek lettek, hanem még többek. S innentől meg kell kérdeznünk azt is, ha és amennyiben Cseresnyés Péter monogramja szerepel a tanúkihallgatási jegyzőkönyvben, akkor kinek az érdekében lobbizott Cseresnyés Péter, s esetleg van-e más politikai szál is, más kanizsai fideszes politikus érintett-e – hangsúlyozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

„A Völner-Schadl-ügy az elmúlt harminc év legdurvább korrupciós ügye” – ezt Jámbor András, a Párbeszéd politikusa jelentette ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Pártja a négy érintett személlyel szemben, azaz Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Cseresnyés Péter, valamint Csizi Péter – vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez. Szerdán e-mailben kerestük Cseresnyés Pétert, hogy kíván-e reagálni a Telex soraira és Horváth Jácint nyilatkozataira, választ azonban nem kaptunk. 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.