Kiállítással emlékeznek a haza ifjú hőseiről a könyvtárban

facebook megosztás

A haza ifjú hősei címmel nyílt tablókiállítás csütörtök délután a Halis István Városi Könyvtárban. A tárlaton keresztül az érdeklődők olyan magyar fiatalok élettörténetével ismerkedhetnek meg, akik életüket vagy szabadságukat áldozták a harctéren. 

A Magyar Patrióták Közössége három évvel ezelőtt hozta létre a vándorkiállítást, hogy felhívja a legfiatalabb generációk figyelmét is a hazaszeretet fontosságára. A tablókon olyan történelmi alakok szerepelnek, akik 35 éves koruk előtt védték a magyar szabadságot. Az 1956-ban bebörtönzött Wittner Mária, a 18 évesen kivégzett Mansfeld Péter és az egyházüldözés mártírjaként ismert Brenner János mellett a nagykanizsai születésű, Sebő Ödönről is megemlékeznek a kiállításon. Az egykori főhadnagy 1944-ben az erdélyi határ védelmében játszott kulcsszerepet.

– Az ő helytállása azért is rendkívüli, mert a rábízott katonákat – hiszen ő ott parancsnok volt – a legnagyobb gondossággal és felelősséggel vezette és megmentett közülük sokakat. Emellett viszont ezzel párhuzamosan bravúros katonai helytállást tudtak ők mutatni a Gyimesekben, ezzel hetekig tartani tudták a benyomuló ellenséget. Ez azt tette lehetővé, hogy az ellenség ott nem tudott áttörni – emelte ki Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közössége elnöke.

 A kiállítás megnyitóján a murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület fiataljai is részt vettek. A szervezők Gredics Péter gyűjtő évtizedeket felölelő magángyűjteményének bemutatásával tették még korhűbbé az eseményt.

– Az itt megjelenítendő tárgyak egy 15 éves gyűjtői munkának az eredményeit képezik, melyben egyenruhák, fegyverek, kiegészítők, tablók találhatóak meg. Azt le kell szögezni, hogy az itt megjelenített fegyverek, eszközök teljes mértékben hatástalanok. Tehát a hivatalos törvényeknek megfelelően működésképtelenek – árulta el Gredics Péter magángyűjtő.

A haza ifjú hősei című kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg február 9-éig.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.