Egyre többen védekeznek propolisszal a megbetegedések ellen

facebook megosztás

50 százalékkal emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések az elmúlt héten az országban, a leggyakoribb tünetek a nátha, a torokfájás és a láz. Ebben az időszakban különösen fontos az immunrendszerünk megerősítése. A szintetikus étrend-kiegészítők és gyógyszerek helyett, egyre többen a naturális módszereket választják, így sokak körében újra népszerű lett a propolisz.   

 Bár az átlagemberek a méhek által készített anyagok közül leginkább csak magát a mézet ismerik, de számos más készítmény is származik tőlük. Ilyen a virágpor, a méhpempő vagy éppen a propolisz.

– Ez a növényeknek a rügyeit védi a mikrobiológiai romlástól, és innen gyűjtögetik össze. Iszonyatos munkát végeznek a méhek, nemcsak a mézgyűjtéssel, hanem a méhkolónia fenntartásához szükséges dolgokat is, hogy fenn tudják tartani – mondta el Kustán László méhész. 

A méhek a propolisz segítségével védekeznek az egyes betegségek, kórokozók és kártevők ellen. A propoliszt azonban nem csak ők, de az emberek is tudják hasznosítani. A kaptár tetejében elhelyezett gyűjtőrács segítségével jutnak hozzá a méhészek. Az ebből alkohol segítségével készített propolisztinktúrát a penicillin feltalálása előtt számos területen használták.

– Addig kizárólag a propolisz volt. Torokfertőtlenítésre, fekélyes lábakra, különböző helyekre, mivel baktericid, virucid és kissé fungicid is, tehát gombagátló – tette hozzá Kustán László. 

Napjainkban főleg immunerősítésre alkalmazzák, de adagolása sok tényezőtől függ. Szedését nem folyamatosan, hanem kúraszerűen javasolják. Alkoholtartalma miatt a gyermekeknek 3 éves kor alatt egyáltalán nem, és később is csak ritkán ajánlott.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.