A csapadékos időjárás a Csónakázó-tó vízgyűjtő területét sem kímélte

facebook megosztás

A vízszint ugyan emelkedett, de a tó védművei ellátják a feladatukat. Mint azt a halőri szolgálat tagjaitól megtudtuk, a víz elszíneződése a hordalék miatt természetes, és egy-két nap múlva már nem lesz látható.  

Az elmúlt napok csapadékmennyisége a Csónakázó-tóba is megérkezett, de problémát nem okozott, a víz a medrében maradt – mondta el kérdésünkre Szépligeti Ferenc, a Magyar Országos Horgászati Szövetség halőre. Mint fogalmazott: ez nagyrészt köszönhető annak, hogy 50 évvel ezelőtt a tó tökéletesen ki lett építve, az extrém helyzeteket a védművek kezelni tudják. Ennek ellenére a halőri szolgálat folyamatosan nyomon követte a vízállást.

– Akik a tó körül jártak, azok láthattak a füves területen egy-egy belvizesedést, kisebb tócsákat, de a tó bent maradt a medrében, különösebb gondot nem okozott. Az árapasztón lévő rácsoknál van lehetőség – a víz 20 centi magas rácson folyik el a tóból, tehát akármilyen uszadékot, hordalékot fenntart. Ezt a szintet nem érte el a vízmennyiség, a betongáton tulajdonképpen egy 8 centiméteres vízoszlop szabadon tud most távozni a tóból – mondta el Szépligeti Ferenc, a MOHOSZ halőre.

Aki figyeli a vizet, láthatja, hogy egy kis sárgásbarnás elszíneződés tapasztalható, ami a vízgyűjtő területről érkező bemosódásnak köszönhető. Némi hordalék is érkezett a tóba – tette hozzá a szakember.

– A Csónakázó-tó előtt ugye van egy előtározó, aminek az a funkciója, hogy a beérkező vizet a hordaléktól megszabadítja. Ezt a funkcióját nagy részben el is látta, de mivel nagy mennyiségű vízről volt szó, ezért egy kis rész átkerült a nagy tóba. Ezért kicsit sárgásabb a vize, de néhány nap múlva a víztest megszabadul a hordalékától, és újra megkapja az áttetsző színt – tette hozzá  Szépligeti Ferenc.

A halőri szolgálat mintát is vett a tó vízéből, amelyet bevizsgáltatnak annak érdekében, hogy kiderüljön, okozott-e a bemosódás bármilyen elváltozást a vízminőségben. 

V.A

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.