Január 1-jétől 15 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát-magyar határon

facebook megosztás

Január 1-jétől 73 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter Zágrábban. 

Az európai uniós tagállamok belügyminiszterei jóvá hagyták, hogy Horvátország január elsejétől csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.     

A tárcavezető a parlamentben ismertette a külföldiekről és a határátkelésről szóló törvény módosítását, amely megteremti a schengeni könnyítések horvátországi alkalmazásának előfeltételeit.    

"Ez annyit jelent, hogy a horvát állampolgároknak nem kell többé felmutatniuk a dokumentumaikat a határátlépésnél" - mondta, hozzátéve, hogy a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés.    

Kiemelte: az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken.    

"Ez azt jelenti, hogy Horvátország is ezt fogja tenni, az áruk, szolgáltatások és emberek szabad áramlásának érdekében" - hangsúlyozta.    

Hozzátette: a belső szárazföldi és a tengeri határokkal ellentétben, a légi határokon az ellenőrzéseket csak 2023. március 26-tól szüntetik meg.    

Jelezte továbbá, hogy a szlovén és a magyar határon dolgozó rendőrök egy részét áthelyezik. "Kicsit több időt töltenek majd az utakon, és ellenőrzik azokat a járműveket és személyeket, amelyekről/akikről úgy gondolják, hogy ellenőrizni kell, nem illegálisan léptek-e be Horvátországba" - mondta a tárcavezető.

MTI

(Borítókép: Denis Lovrovic/European Union)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.