Öt éven át tartó kutatási projekt zárult a keszthelyi egyetemen

facebook megosztás

Több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg egy öt éven át tartó bioinnovációs kutatási projekt Keszthelyen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.    

A Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai K+F+I Projektműhely elnevezésű kutatási pályázathoz az Európai Unió és a magyar kormány 1,036 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A 2017-ben indult projekt elindítója a Pannon Egyetem Georgikon Kara volt, majd a felsőoktatási integráció és modellváltás miatt a jogutód MATE keszthelyi Georgikon Campusa fejezte be.     

A projekt alapvető célkitűzése volt a legkorszerűbb genomikai csúcstechnológiák integrálása a Georgikonon folyó kutatási programokba. A kutatások "a klímaváltozás hatásai által is generált biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni ellenállóképesség genetikai hátterének feltárására" és a kihívásokra adandó válaszok, mezőgazdasági technológiai ajánlások kidolgozására irányultak.    

A program keretében számos kutatási-fejlesztési eszközt, laboratóriumi műszert és számítástechnikai eszközt vásároltak meg, a legjelentősebb eszközbeszerzés egy modern szekvenáló készülék volt, amely a molekuláris genetikai kutatások egyik csúcstechnológiát képviselő eszköze.    

A projekt eredményei közé tartoznak a nemzetközi és hazai tudományos cikkek, kiadványok, könyvrészletek és közlemények, de a vizsgálati eredményekből idáig öt sikeresen megvédett doktori dolgozat is született. A kutatási és fejlesztési eredmények között említi a közlemény egyebek mellett a burgonyanemesítés, a baromfitakarmányok kutatása, a méhészetek és a talajkutatás során hasznosítható vizsgálatokat.

MTI

(Borítókép: tvkeszthely.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.