Katasztrófavédelem: Előzzük meg a lakástüzet

facebook megosztás

A hagyományosan október 15-én kezdődő fűtési szezon első komolyabb zalai lakástüze Szentpéterúron történt, ahol egy családi ház konyhájában keletkezett tűz. A lángok rövid idő alatt az egész épületre átterjedtek. A pacsai és a keszthelyi hivatásos tűzoltók négy tűzoltógépjárművel érkeztek a helyszínre és több vízsugárral megfékezték a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg, de a ház lakhatatlanná vált. Havonta átlagosan tíz lakóingatlanban keletkezik tűz a megyében, ezeket pedig meg lehet előzni.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éppen ezért, a fűtési szezon kezdetével fokozott odafigyelést kér az ingatlantulajdonosoktól.

A tűzesetek megelőzhetők, elkerülhetők, a károk mértéke pedig csökkenthető akkor, ha rendelkezünk egy füstérzékelővel. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy ahol van ilyen készülék, ott nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett az érintett ingatlanokban.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy az érzékelő életet ment, ezért szerezzenek be otthonaikba egy ilyen készüléket. Intő jel, hogy a megyében keletkezett eddigi lakástüzeknél egyik helyszínen sem volt füstérzékelő.

Az életmentő eszköz idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat. Éppen ezért ajánlott otthonra egy tűzoltókészülék beszerzése is.  

A fűtési szezonban általános jelenség, hogy növekszik a lakástüzek száma. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre.

Nem árt odafigyelni a kémények, valamint tüzelő-fűtő berendezéseink állapotára sem. Évente legalább egyszer ellenőriztessük ezeket az eszközöket szakemberrel, ha pedig szükségét látjuk, akkor akár többször is. Az országos statisztikák szerint leggyakrabban a nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezet tűzhöz Magyarországon. 

Elkerülhető a lakástűz továbbá akkor, ha odafigyelünk például arra, hogy 

  • csak megbízható forrásból származó elektromos berendezést vásárolunk és használunk, és nem alakítjuk át házilag az elektromos berendezést! Az elektromos hálózat átalakítását, javítását csak szakemberrel végeztessük!
  • nem dohányzunk odabent, sem a szobában, sem az ágyban! Mindig nyomjuk el, oltsuk el a parázsló cigarettacsikket!
  • a tüzelő, fűtő berendezést helyesen gyújtjuk be és a tüzet körültekintően tápláljuk!
  • nem halmozunk fel szemetet, éghető anyagot lakásunkban, különösen nem a fűtőberendezések környezetében!
  • nem takarjuk le a tüzelésre és fűtésre alkalmas berendezéseinket!
  • soha nem hagyunk felügyelet nélkül gyertyát, mécsest, egyéb nyílt lánggal égő tárgyat!
  • eltávolítottuk az éghető anyagokat a gyertya, mécses, egyéb nyílt lánggal égő tárgy környezetéből, mielőtt meggyújtottuk!
  • elzárjuk a gyermekek elől a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket (gyufát, öngyújtót)!

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Borítókép: Inès Genetay/actu.fr)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.