Az ANOSZTRU Országos Egyesület célja, hogy minél többen szerezzenek szakképesítést és érettségit

facebook megosztás

A foglalkoztatás jelenlegi helyzetéről, a felnőttképzés fontosságáról és a képzési lehetőségekről esett szó hétfőn az ANOSZTRU Országos Egyesület  rendezvényén. A Honvéd Kaszinóban tartott foglalkoztatási paktumeseményen – amelyen  lehetőség volt a tájékozódásra, és kérdések feltevésére is – minden érintett részt vett.

A foglalkoztatás jelenlegi helyzetével kapcsolatban Teleki László, az ANOSZTRU Országos Egyesület elnöke azt mondta: nem csupán Nagykanizsán és a térségben, de országosan is jelentős a feketemunka aránya. Véleménye szerint ezt meg kell szüntetni, ki kell „fehéríteni” ezt a helyzetet, ennek egyik lehetősége az amiben segítséget kíván nyújtani az egyesület. A rendezvényen szóba került az, hogyan lehet valakiből vállalkozó – ehhez elengedhetetlen a szakképesítés megszerzése.

 – Felvilágosítást adunk arról, hogy hogyan lehet bekerülni a munka világába, főleg az elsődleges munkaerő piacra. Van már tapasztalatunk, elég sokan el tudtak helyezkedni, de még mindig kevés. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy folyamatosan, ahogy lehetőségeink engedik, mindig legyenek olyan programok, workshopok, ahol bemutatjuk, miért is érdemes eljutni egy szakmunkásképzőbe, miért is fontos elvégezni egy szakmát – emelte ki Teleki László, az ANOSZTRU Országos Egyesület elnöke.

A Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat tavasszal hirdette meg a felnőttek számára azt a programot, amely egyrészt szakképesítést nyújt, másrészt lehetőséget ad az érettségi megszerzésére is. A képzési partner a Nagykanizsai Szakképzési Centrum. A Zsigmondy Vilmos Technikum igazgatója elmondta: mindkét kurzus egy alap kompetencia képzéssel indul.

– Az nem tantárgyakat jelent, hanem anyanyelvi kompetenciát, matematikait, digitálisat és idegennyelvi kompetenciákat. ezekből fognak január végéig vizsgát tenni, és a szakképzés részében, a szakmai oktatás részében innentől jogosan, teljes mellszélességgel be tudnak kapcsolódni, és szakmát tudnak fogni szerezni – fogalmazott Laukó Emőke, a Zsigmondy Vilmos Technikum igazgatója.

Fontos tudnivaló, hogy a felnőttek számára meghirdetett érettségi képzés azok számára érhető el, akik már rendelkeznek iskolarendszerben szerzett szakképesítéssel.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.