Kerékpáros túrával rótta le tiszteltét Wittner Mária előtt a Thúry Vitézlő Oskola

facebook megosztás

 A csoport néhány tagja idén is teljesítette a Budapest-Nagykanizsa távot október 21-e és 23-a között. A résztvevők a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének műsorán vettek részt a nemzeti ünnepen, majd hazaérkezve a kanizsai emlékmű előtt is fejet hajtottak.

Már negyedik alkalommal teszik meg az utat az egyesület tagjai, korhű ruhában és az ’50-es években gyártott biciklikkel. Céljuk, hogy törekvésükkel kifejezzék szolidaritásukat a hősökkel szemben. Az idei kerékpáros program Wittner Mária emlékezetéül is szolgált. A szabadságharcos szeptember 14-én hunyt el. Kéthelyi Gergely szerint, aki 2017-óta tagja a Thúry Vitézlő Oskolának, a túra egyben lelki feltöltődés is volt.

– Most ez a második alkalom, hogy itt vagyok. Nagyon élvezem, többek között azért, mert tagja vagyok a Thúry Vitézlő Oskolának, másrészt pedig, mert van egy kis lelki oldala ennek. Amikor elindul az ember biciklivel Budapestre és 200 km-t le is jön, akkor azért elgondolkozik az ember, hogy ez nem csak egy teljesítménytúra. Átgondoljuk, hogy miért is csináljuk, ez nagyon fontos. Volt 70 éve, 56-ban pár fiatal, aki szembe bent egy nagyon erős rendszerrel, egy rezsimmel, egy diktatúrával és nem gondolkoztak azon, hogy milyen lesz a jövőjük – mondta el Kéthelyi Gergely, a Thúry Vitézlő Oskola tagja.

A fővárosi rendezvényen is elismerték a kanizsaiak akcióját.

– Reggel 6 órakor indultunk innen Nagykanizsáról 21-én és részt vehettünk a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének az ’56-os ünnepén, ahol az igazi pesti srácokkal és az ’56-os hősökkel volt szerencsénk találkozni. Igazán nagy élmény volt, hogy ők a színpadról minket méltattak, mint mondjuk a dicső utókort, akik miatt talán érezhették azt, hogy érdemes volt fegyvert fogni az elnyomók ellen  –árulta el  Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

Vörös András hozzátette, külön öröm számára, hogy Petrás János, a Kárpátia zenekar frontembere is barátként fogadta őket Zalakaroson.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.