Idén is megrendezték a szepetneki főbúcsút

facebook megosztás

Batthyány-Schmidt Margit méltóságos asszony köszöntőjével vette kezdetét szombaton Szepetneken a Szent Őrzőangyalok Plébánia főbúcsúja. A kétnapos ünnepség során a kultúra és a hit találkozott ezen a hétvégén a községben, amely egykor Batthyány uradalom része volt.

A mai délután a lélek a szellem és a szív egy különös találkozásának lehetünk tanúi – mondta megnyitó beszédében Heiter Róbert Gottfried, szepetneki plébános. Mint mondta: a templom búcsúja az atyai ház ünnepe, ezért nem kell meghívót küldeni senkinek, hiszen aki tudja, hova tartozik, az pontosan tudja, hol kell lennie ezen az ünnepen.

– Hogy hová kell hazajönni. Márpedig hazamenni alapvetően szeretünk. Odavisszük szeretteinket, odarohanunk, ha bánatunk van. Otthon lenni jó. Mert egyfajta biztonságot ad. Ma azt az atyai házat ünnepeljük, amelyik értetek, amelyik nektek, amelyik ti miattatok van itt –fogalmazott Heiter Róbert Gottfried, Szepetnek plébánosa.

A Római Katolikus Egyházközség ünnepén sokan részt vettek, Vlasicsné Fischl Tímea nem csupán polgármesterként, hanem  tősgyökeres szepetnekiként köszöntötte a búcsú résztvevőit.

– Mint minden évben, ebben az évben is eljött az a nap, amikor egyházaink nagy ünnepei mellett templomunk nemrég felújított harangjai búcsúi szentmisére és ünneplésre hívja nem csak a hívőket, hanem az ünneplő vendégsereget is – mondta el beszédében Vlasicsné Fischl Tímea

A helyiek sokat köszönhetnek az egykori gróf Batthyány családnak. Azon túl, hogy nagymértékben hozzájárultak a templom megépítéséhez, más tevékenységükkel is sokat tettek a faluért. E gondolat jegyében hívta meg a község a Szepetneki Értéktár Bizottsággal és a Plébániával karöltve Batthyány-Schmidt Margitot. A méltóságos asszony a két napos rendezvény kezdetén ünnepi gondolataival szólt a szepetnekiekhez, és azt a kérdést boncolgatta: mi a dolgunk e földi létben.

– A név kötelez. Születésünktől fogva elrendelt kötelességüknek, felelősségüknek tekintették, hogy tegyenek azért a kisebb-nagyobb közösségért, hazáért, népért, ahol éltek. Sokszor idézem, mert mély, és olykor megrendítő tartalma van: akik többet kaptak a hazától, annak többet is kell visszaadnia –hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit.

A község két napon keresztül ünnepelte a búcsút számos kulturális programmal. Batthyány-Schmidt Margit méltóságos asszony beszédét vágatlanul közöljük mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.